LIFE & ARTS

Αφιέρωμα στις εικόνες της αληθινής ζωής

Αφιέρωμα στις εικόνες της αληθινής ζωής

Με το σύνθημα «Η πραγματικότητα γράφει τα καλύτερα σενάρια», το οποίο ατυχώς τείνουμε να εμπεδώσουμε τους τελευταίους μήνες για τα καλά, η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μας καλεί από σήμερα (17/12) και μέχρι την προσεχή Δευτέρα (21/12), να παρακολουθήσουμε για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά». Οπως φυσικά και οι περισσότερες φετινές κινηματογραφικές διοργανώσεις, έτσι και αυτό θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσα από τον ιστότοπο www.hellasdoc.gr, φέρνοντάς στις οθόνες μας 14 από τις πιο σημαντικές ταινίες τεκμηρίωσης της χρονιάς που πέρασε, ενώ ταυτόχρονα θα μας δώσει την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους δημιουργούς τους. 

Ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης είναι η μεγάλη συμμετοχή μικρού μήκους ταινιών νέων δημιουργών, που οι διαδικασίες διανομής δυσκολεύουν την έξοδό τους στις αίθουσες ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως το ντοκιμαντέρ, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από την μυθοπλασία, έχει τον χαρακτήρα του επίκαιρου και του «επείγοντος» που επικοινωνείται καλύτερα μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Τέτοιες μικρού μήκους ταινίας είναι η «Ρίτα» του Γιώργου Δανόπουλου, η οποία μας ξεναγεί στον αιχμηρό κόσμο των πορνείων της Αθήνας και «Ο δικός μου προσωπικός Λίβανος» του Θοδωρή Παναγόπουλου, που ακολουθεί έναν νεαρό Ελληνα σκηνοθέτη στην προσπάθεια να συνδεθεί με την απόμακρη καταγωγή στον Λίβανο.

Όσο για τις μεγάλους μήκους, εκεί έχουμε μεταξύ άλλων, το στοχαστικό «Το άλογο που είμαι» του Μένιου Καραγιάννη, το μουσικό ντοκιμαντέρ «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης» της Ηλιάνας Δανέζη, το «Οταν φυσάει νοτιάς» της Καλλιόπης Λεγάκη (πάνω στις ιστορίες ψυχοθεραπευτών που επισκέπτονται ασθενείς σε απομακρυσμένα μέρη) και το «Down Time» του Στέλιου Ευσταθόπουλου, με πρωταγωνιστές μια ομάδα νέων που προσπαθούν να βρουν διέξοδο από την πραγματικότητα μέσα σε έναν φανταστικό κόσμο.

Αφιέρωμα στις εικόνες της αληθινής ζωής-1

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν με όριο τους 300 θεατές, σε συνεχή ροή για τέσσερις μέρες. Την Κυριακή 20/12 θα διεξαχθεί διαδικτυακή συζήτηση με τους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ 7-9 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας ZOOM στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/j/82768633241?pwd=SVVhSnFIbkZkUXo1K1FwL3RUNldldz09

moneyreview.g

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News