Life & Arts Τετάρτη 16/12/2020, 11:41
LIFE & ARTS

Ξανακλείνουν τα θέατρα του West End στη Βρετανία

Ξανακλείνουν τα θέατρα του West End στη Βρετανία

Δύσκολα Χριστούγεννα θα κάνουν τα θέατρα του West End στη Μεγάλη Βρετανία καθώς η χώρα «κλείνει» ξανά λόγω του κορωνοϊού. Τα μεγάλα εμπορικά θέατρα του Λονδίνου καλούνται να κατεβάσουν ρολά από σήμερα, λίγες εβδομάδες αφότου άνοιξαν εκ νέου και επενδύσεις πολλών χιλιάδων λιρών σε νέες παραστάσεις και μιούζικαλ εξανεμίζονται.

Δεν έχει πολλές μέρες που η Βρετανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στήριξης μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών και διεθνή απήχηση, όπως το National Theater και η Royal Opera, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εικόνα για τα εμπορικά θέατρα του West End που παραδοσιακά στηρίζονται στον τουρισμό και στην περίοδο των Χριστουγέννων για να επιβιώσουν. Και με τον τουρισμό σε αναστολή εδώ και μήνες στη Βρετανία, τουλάχιστον 30 θέατρα που άνοιξαν στον Λονδίνο στις αρχές του μήνα ήλπιζαν ότι θα καταφέρουν να δουλέψουν μέσα στην εορταστική περίοδο. Είναι ενδεικτικό ότι τα εισιτήρια που έκοψαν την αντίστοιχη περίοδο το 2019 έφτασαν στο ποσό των 79 εκατομμυρίων λιρών, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι θεατρικοί παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και κάνουν λόγο για «Χριστουγεννιάτικο φιάσκο», κατηγορώντας την βρετανική κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται την ιδιαιτερότητα του θεάτρου.

Τις λίγες μέρες που τα θέατρα κατάφεραν να λειτουργήσουν με έργα όπως «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ ή παραστάσεις standup comedy για να τηρούνται οι αποστάσεις, ο κόσμος ανταποκρίθηκε και η ζήτηση ήταν μεγάλη.

Δίπλα στις φαντασμαγορικές παραστάσεις του West End ακυρώνονται και οι παιδικές παραστάσεις θεάτρου παντομίμας, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Βρετανία.

Το θέατρο παντομίμας είναι συνήθως μια οικογενειακή έξοδος για τις ημέρες των Χριστουγέννων και συνήθως αποτελεί την πρώτη επαφή των παιδιών με την τέχνη του θεάτρου. Οικονομικά, οι παραστάσεις παντομίμας συνεισφέρουν περίπου στο 30% των εσόδων ενός θεάτρου σύμφωνα με τους New York Times. Την περίοδο 2018-19, ο τζίρος από τις παραστάσεις έφτασε τα 63 εκατομμύρια λίρες. Φέτος όμως ακυρώθηκαν πάνω από 180 παραστάσεις και τα πολύχρωμα κοστούμια των ηθοποιών μπήκαν στην ντουλάπα. Συνολικά, το βρετανικό θέατρο κινδυνεύει να χάσει περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες (το 60% των προσδοκώμενων εσόδων) μέσα στο 2020, ενώ 200.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο βρίσκονται σε κίνδυνο.

Με πληροφορίες από Guardian και New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News