Life & Arts Πέμπτη 3/03/2022, 13:41
LIFE & ARTS

Γιατί είμαστε πιο ψηλοί από τους γονείς μας;

Γιατί είμαστε πιο ψηλοί από τους γονείς μας;

Μέσα στα τελευταία 150 χρόνια, το μέσο ύψος των ανθρώπων έχει αυξηθεί κατά 10 εκατοστά, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται ιδίως στα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη.

Οι ειδικοί απέδιδαν ανέκαθεν την άνοδο του μέσου ύψους στην βελτιωση της διατροφής που ακολουθούσαν τα παιδιά, ωστόσο – μέχρι πρότινος- δεν είχαν στη διάθεσή τους απτές αποδείξεις. Οι επιστήμονες γνωριζαν βέβαια ήδη ότι ο ανθρώπινος εγκέφανος ανταποκρίνεται στην διατροφική υγεία του σώματος, ωστόσο νέα έρευνα εντόπισε και τον ακριβή υποδοχέα στον εγκέφαλο, ο οποίος και δίνει το σήμα (MC3R όπως ονομάζεται), ο οποίος και παρακολουθεί τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών στο σώμα. Μέσω του υποδοχέα αυτού, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ουσιαστικά αποφασίζει πού θα διοχετεύσει τις διαθέσιμες θερμίδες.

Στην περίπτωση λοιπόν των παιδιών, εάν τρέφονται επαρκώς, τότε ο υποδοχέας αυτός ενεργοποιείται λιγότερο και καθυστερεί την σωματική ανάπτυξη, καθώς η διαδικασία αυτή απαιτεί υψηλές ποσότητες ενέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα από ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, η ελλιπής διατροφή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού ενδέχεται να οφείλεται για διαφορά ύψους 20 εκατοστών μεταξύ των διάφορων εθνών.

Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανακάλυψη νέων θεραπειών για παιδιά που φαίνεται να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη. Επίσης, βάσει αυτής της ανακάλυψης θα μπορούσαν να προκύψουν θεραπείες για την ανάπτυξη μυών σε άτομα που έχουν ατροφήσει λόγω ασθενειών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα του Imperial College αξιοποίησε στοιχεία από την βρετανική Biobkank, μίας πλατφόρμας – βιβλιοθήκης γενετικών πληροφοριών από 500.000 εθελοντές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ντόλι: Πού είναι σήμερα το διασημότερο πρόβατο στην ιστορία

Έρευνα: Τουλάχιστον ένας υπέρβαρος στο 75% των ελληνικών οικογενειών

Πώς να χάνετε 270 θερμίδες κάθε μέρα χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News