Life & Arts Πέμπτη 20/01/2022, 13:07
LIFE & ARTS

Πώς χάναμε 1,5 δισ. τόνους φρέσκου νερού κάθε μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Πώς χάναμε 1,5 δισ. τόνους φρέσκου νερού κάθε μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Περισσότερους από 1,5 δισ. τόνους φρέσκου νερού κάθε ημέρα έχανε ο πλανήτης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και η αιτία; Το λιώσιμο του τεράστιου παγόβουνου Α68, το οποίο αποκόπηκε από την Ανταρκτική το 2017. 

Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, η συγκεκριμένη ποσότητα φρέσκου νερού είναι 150 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια κατανάλωση όλων των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το πελώριο παγόβουνο, το οποίο για ένα διάστημα ήταν το μεγαλύτερο παγκοσμίως, είχε έκταση 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αποκόπηκε από την Ανταρκτική πριν από πέντε χρόνια. 

Map

Πλέον, όμως, έχει σχεδόν εξαφανιστεί καθώς έχει διασπαστεί σε χιλιάδες μικρο-κομμάτια, με την ανθρωπότητα να χάνει ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου. 

Οι ερευνητές πλέον εστιάζουν στις επιπτώσεις του Α68 στο περιβάλλον. Το φρέσκο νερό έχει αναμιχθεί με το θαλάσσιο νερό, αλλάζοντας τα τοπικά ρεύματα του νότιου Ατλαντικού Ωκεανού. 

Satellite image of iceberg

Ταυτόχρονα, όλα τα μέταλλα και η οργανική ύλη του παγόβουνου έχουν ενσωματωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, προκαλώντας μια αύξηση της βιολογικής παραγωγής. 

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μεταβολλή στη χλωρίδα και τα είδη φυτοπλαγκτόν γύρω από το Α68» δηλώνει επικουρικά ο ωκεανογράφος, Geraint Tarling, από το British Antarctic Survey. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Η μεγαλύτερη φωλιά με 60.000 ψάρια – Έχει το μέγεθος της Μάλτας

Η Νο.1 απειλή για την Ανταρκτική είναι οι… θαλάσσιοι οργανισμοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News