Life & Arts Δευτέρα 17/01/2022, 21:56
LIFE & ARTS

Πάνω από μισό δισ. έβγαλε ο Μπρους Σπρίνγκστιν το 2021

Πάνω από μισό δισ. έβγαλε ο Μπρους Σπρίνγκστιν το 2021

Ποιος θα το έλεγε ότι εν έτει 2022 ο μουσικός καλλιτέχνης με τα περισσότερα έσοδα για την χρονιά που πέρασε, θα ήταν ένας 72χρονος γερόλυκος της ροκ; Κι όμως αυτό τον τίτλο κατέχει σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone o Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος μέσα στο 2021 κέρδισε ούτε λίγο ούτε πολύ 590 εκατομμύρια δολάρια. Φυσικά η πρωτιά του «Αφεντικού» δεν οφείλεται σε καμιά απροσδόκητη αναβίωση του ροκ εν ρολ που τον έκανε βασιλιά του κόσμου την δεκαετία του 1980 ούτε στην (πολύ αξιόλογη πάντως) καινούρια του δουλειά με τίτλο «Letter to You»· αντιθέτως είναι απότοκο της προ μηνός πώλησης των δικαιωμάτων ολόκληρου του μουσικού του καταλόγου στην Sony Music προς σχεδόν 550 εκατομμύρια δολάρια.

Το πελώριο ποσό, το οποίο και αποτελεί ρεκόρ για οποιαδήποτε παρόμοια παραχώρηση δικαιωμάτων στον χώρο της μουσικής, χάρισε στη Sony αποκλειστικότητα σε 20 studio άλμπουμ, άλλους 23 «ζωντανούς» δίσκους, 7 EPs και συνολικά 300 τραγούδια, συν αρκετά ακόμα «καλούδια» που η εταιρία προφανώς στοχεύει να εκμεταλλευθεί στο μέλλον. 

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε το αποκορύφωμα αρκετών ακόμα τέτοιων αγοραπωλησιών που συνέβησαν μέσα στο περασμένο έτος, καθώς πολλοί καλλιτέχνες, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, θέλησαν να κεφαλαιοποιήσουν ουσιαστικά την καριέρα τους, σε ένα τελευταίο γερό αντίτιμο. Για να συμβεί βέβαια αυτό, πρέπει να βρεθεί και κάποιος πρόθυμος να αγοράσει σε αυτές τις τιμές, κάτι το οποίο γίνεται εσχάτως είτε από μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες όπως η Sony Music είτε ακόμα και από fund που επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τις δισκογραφίες δημοφιλών καλλιτεχνών μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον του streaming. 

Οχι τυχαία οι τρεις από τους πέντε πιο ακριβοπληρωμένους της λίστας του Rolling Stone βρίσκονται εκεί ύστερα από τέτοιες ρευστοποιήσεις καταλόγων. Τέλος ειδική περίπτωση αποτελεί ο ράπερ και παραγωγός Jay-Z, ο οποίος το 2021 κέρδισε 470 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως χάρη στην πώληση της δικής του ψηφιακής πλατφόρμας Tidal.

Διαβάστε επίσης:

Top 10: Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι YouTubers του 2021;

Οι 7 πιο καλοπληρωμένοι σταρ του TikTok

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News