LIFE & ARTS

Απέβαλε φιλάθλους ο «Βασιλιάς» Λεμπρόν

Απέβαλε φιλάθλους ο «Βασιλιάς» Λεμπρόν

Το παιχνίδι των Λος Αντζελες Λέικερς στην έδρα των Ιντιάνα Πέισερς για το NBA τα ξημερώματα της Πέμπτης βρισκόταν στην παράταση, όταν ο Λεμπρόν Τζέιμς κατευθύνθηκε προς το μέρος των διαιτητών και με επιτακτικό ύφος τους υπέδειξε δύο φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδας, που κάθονταν στην πρώτη σειρά. «Με βρίζουν και κάνουν χειρονομίες», φαίνεται να τους είπε ο «Βασιλιάς» κι εκείνοι δεν έχασαν χρόνο. Αμέσως διατάχτηκε αποβολή και ένας ευμεγέθης σεκιούριτι εμφανίστηκε μπροστά στο ζεύγος των… ταραξιών και τους έκανε νόημα να σηκωθούν. 

Το παραπάνω περιστατικό που έκανε φυσικά τον γύρο του κόσμου, γεννά κάποιες αυθόρμητες σκέψεις. Η πρώτη είναι πως στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας, έχουμε παρακολουθήσει άπειρες φορές όχι μόνο ύβρεις αλλά και προπηλακισμούς παικτών σε γήπεδα μπάσκετ -και όχι μόνο. Μιλάμε για ολόκληρα παιχνίδια κατά τα οποία σύσσωμη η εξέδρα ασχολείται με τη μητέρα και γενικώς το γενεαλογικό δέντρο κάποιου επαγγελματία αθλητή, ο οποίος απλώς «κλείνει» τα αυτιά του και υπομένει στωικά. 

Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν, όπως εκείνη του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο οποίος κάποτε σκαρφάλωσε στα καθίσματα ενός γηπέδου στο Ισραήλ, μαινόμενος έπειτα από όσα είχε ακούσει από εκεί. Οι οπαδοί ακόμα τρέχουν. Ο κανόνας ωστόσο των ευρωπαϊκών γηπέδων λέει πως οι απλές ύβρεις είναι περίπου σαν την καλησπέρα. 

Και οι Αμερικανοί ωστόσο δεν ήταν πάντα τόσο του… κολλεγίου. «Καυτές» έδρες όπως αυτή της Ιντιάνα, της Βοστόνης ή της Φιλαδέλφεια αντιμετωπίζουν παραδοσιακά με εχθρικότητα, στολισμένη και με το ανάλογο υβρεολόγιο, τον αντίπαλο. Ο Λεμπρόν φυσικά δεν είναι οποιοσδήποτε αντίπαλος ενώ είναι αμφίβολο αν για χάρη κάποιου άλλου θα παιρνόταν ανάλογη απόφαση. Πόσο μάλλον όταν οι θέσεις που κάθονταν οι συγκεκριμένοι θεατές, στα όρια ουσιαστικά του παρκέ, κοστίζουν ένα σωρό λεφτά. 

Κι εδώ τίθεται ένα άλλο ερώτημα: σε ένα θέαμα όπως το μπάσκετ, που δεν είναι δα και… θέατρο, επιτρέπεται κάποιος να παρεκτραπεί και να πει μια κουβέντα παραπάνω; Αντιστρόφως: γιατί ο επαγγελματίας αθλητής που βρίσκεται εκείνη την ώρα στην εργασία του να υποχρεώνεται να ακούει την οποιαδήποτε ασχήμια; 

Εντωμεταξύ μερικές μέρες πριν ο Τζέιμς -κάποιος τον έχει ματιάσει- μπλέχτηκε σε καβγά με τον Αϊζέια Στιούαρτ κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους Ντιτρόιτ Πίστονς με αποτέλεσμα να αποβληθεί και να του επιβληθεί ποινή μιας αγωνιστικής. Οι φίλαθλοι άλλωστε του Ντιτρόιτ δεν πήγαν στο γήπεδο να δουν μπουνιές αλλά μπάσκετ…

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News