Life & Arts Πέμπτη 25/11/2021, 13:59
LIFE & ARTS

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πώς καθιερώθηκε;

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πώς καθιερώθηκε;

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας.

Στην Ελλάδα η φετινή 25η Νοέμβρη θα έλεγε κανείς πως έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το προηγούμενο διάστημα είδαμε να έρχονται στην επιφάνεια φρικαλέες ιστορίες βίας κατά των γυναικών, ενώ το 2021 σημειώθηκαν 13 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και άνοιξαν την μεγάλη συζήτηση για την έμφυλη βία οδηγώντας ακόμη και σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Αρχικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών ή Διεθνής/Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών καθιερώθηκε με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999. Έκτοτε πραγματοποιείται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων για αυτό το μείζον πρόβλημα που συναντάται, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες αυτού του κόσμου μηδενός εξαιρουμένης. Η συγκεκριμένη ημέρα, λοιπόν, λειτουργεί κάθε χρόνο ως σημείο αναφοράς, προκειμένου να ανοίγει ο διάλογος για ζητήματα έμφυλης βία, και να μας υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησής της.

Πολύ πριν τον Ο.Η.Ε. οι φεμινιστικές οργανώσεις είχαν ήδη υιοθετήσει την 25η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και όχι τυχαία. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις ως φόρος τιμής στην απάνθρωπη και φριχτή δολοφονία των 3 αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Οι αδελφές Μιραμπάλ ήταν 4 κόρες ενός πλουσίου επιχειρηματία, που έζησαν άνετα παιδικά χρόνια, παντρεύτηκαν και ζούσαν μία καλή και όμορφη ζωή. Όλα αυτή μέχρι την στιγμή που πήρε την εξουσία ο δικτάτορας Τρουχίγιο. Τότε, οι αδερφές Μιραμπάλ έχασαν σχεδόν ολόκληρη την περιουσία, καθώς οι ίδιες εισήλθαν στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσω ενός θείου τους.

Μάλιστα, σχημάτισαν το αντιστασιακό Κίνημα της 14ης Ιουνίου με στόχο την ανατροπή του δικτάτορα και έγιναν γνωστές ως “Πεταλούδες”. Αν και η δράση τους είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση των συζύγων του, οι οι ίδιες συνέχισαν την αντιστασιακή τους δράση.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις από τις τέσσερις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα, όπου βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου. 

Ο θάνατός τους προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή για το δικτατορικό καθεστώς, ενώ λίγους μήνες μετά, το 1961 ο δικτάτορας Τρουχίγιο δολοφονήθηκε.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών: Ας ορίσουμε πρώτα την βία κατά των γυναικών;

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή(παρ. 113).

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

Όσον αφορά τις μορφές που μπορεί να λάβει η βία κατά των γυναικών είναι οι εξής:

  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Βιασμός
  • Σεξουαλική παρενόχληση συμπεριλαμβάνοντας την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
  • Trafficking
  • Stalking

Όλες οι παραπάνω μορφές βίας έχουν οριστεί νομοθετικά και διώκονται ποινικά, αλλά είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς να τα σταματήσει. Σήμερα, ακόμη και αν μία γυναίκα επιβιώσει από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός, πολλές φορές νιώθει ανήμπορη και, μάλιστα, πολλές φορές δεν καταγγέλλει καν το περιστατικό. Αυτό συμβαίνει, επειδή φοβάται πως θα στιγματιστεί, κάτι που ειδικά παλαιότερα δεν ήταν εντελώς αβάσιμο.

Παρ’ όλα αυτά η 25η Νοέμβρη και η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι εδώ για να δώσει τέλος σε τέτοια φαινόμενα και να ωθήσει τις γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιας μορφής βίας να “σπάσουν” την σιωπή τους και να ξεφύγουν από ενδεχόμενες κακοποιητικές σχέσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ξεκινώντας από σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου οι δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών δεν σταματούν εδώ. Αντιθέτως, θα συνεχιστούν στην Ελλάδα και όλο τον υπόλοιπο κόσμο για 16 ημέρες και θα ολοκληρωθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News