LIFE & ARTS

«Dune 2»: Ενα σίκουελ που πρέπει να γίνει

«Dune 2»: Ενα σίκουελ που πρέπει να γίνει

Σε μια πρώτη ανάγνωση μοιάζει περίπου απίστευτο, ωστόσο το ενδεχόμενο να μην δοθεί συνέχεια στο κινηματογραφικό έπος του «Dune», το οποίο εδώ και κάποιες μέρες κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι απολύτως υπαρκτό. Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι η ταινία του Ντενί Βιλνέβ έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό τόσο από το κοινό όσο και από τους «ειδικούς» του σινεμά –πρόσφατα ο Κρίστοφερ Νόλαν χαρακτήρισε το μείγμα πρακτικών και ψηφιακών ειδικών εφέ του «Dune» το καλύτερο που έχει δει ποτέ-, τα πάντα θα κριθούν στο… ταμείο.

Το πρώτο δείγμα εκεί ήταν επίσης θετικό με το φιλμ να σπάει το φράγμα των 40 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο πρώτο τετραήμερο προβολών του στην Αμερική, ενώ οι συνολικές παγκόσμιες εισπράξεις του έχουν φτάσει τα 220 εκατ. δολάρια. Δεν θεωρείται ωστόσο δεδομένο πως το εκρηκτικό ξεκίνημα θα συνεχιστεί, μιας και η ταινία ήδη από την πρώτη μέρα προβολής της στις Η.Π.Α. είναι ταυτόχρονα διαθέσιμη και στην πλατφόρμα του HBO Max, κάτι που φυσικά την καθιστά εξαιρετικά ευάλωττη στους… «πειρατές».

Από την άλλη η παραγωγός Warner Bros. , η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε χρηματοδοτήσει ποτέ ένα τέτοιο πρότζεκτ με 165 εκατ. δολάρια (συν το πελώριο διαφημιστικό κόστος) αν αυτό δεν είχε συμβεί προ πανδημίας, θέλει να δει σπουδαία αποτελέσματα προκειμένου να επαναλάβει το εγχείρημα. «Το αν θα υπάρξει συνέχεια θα κριθεί από την ολότητα όσων το “Dune” θα μπορέσει να προσφέρει στην εταιρία, συμπεριλαμβανομένου και του ΗΒΟ Max», σημείωσε με νόημα η πρόεδρος της WarnerMedia, Αν Σάρνοφ, συμπληρώνοντας πάντως πως «η παραγωγή είναι τόσο υπέροχη και η ιστορία τόσο σπουδαία ώστε δεν πρόκειται να κριθεί μόνο από το box office».

Πρέπει να θυμόμαστε πάντως πως εδώ δεν πρόκειται για ένα ακόμα –πιθανώς και αχρείαστο- σίκουελ κάποιας περιπέτειας υπερηρώων, αλλά για το δεύτερο μέρος μιας επικής ιστορίας, η οποία έχει μείνει κυριολεκτικά στη μέση. Θέλοντας πιθανώς με τον τρόπο του να πιέσει και εκείνος για την επόμενη, ο Βιλνέβ άφησε ορθάνοιχτο το τέλος του «Dune», το οποίο δεν θα είναι απλώς κρίμα να μην ολοκληρωθεί, αλλά θα σηματοδοτήσει και μεγάλη ήττα για ολόκληρο το σινεμά. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News