LIFE & ARTS

Από τη Δράμα στην Ταινιοθήκη με αγάπη

Από τη Δράμα στην Ταινιοθήκη με αγάπη

Μπορεί εμείς οι… περίεργοι/επαγγελματίες του σινεμά να κάνουμε κάθε Σεπτέμβρη το ταξίδι μέχρι τη Δράμα για να παρακολουθήσουμε από κοντά το φημισμένο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της πόλης, προφανώς δεν έχουν όμως όλοι οι σινεφίλ την ίδια δυνατότητα ή διάθεση. Παρ’ όλα αυτά όσα παρουσιάζονται εκεί έχουν μεγάλη σημασία και ενδιαφέρον, αφού σε μεγάλο βαθμό αποτελούν νέες τάσεις και κατευθύνσεις που μας έρχονται από καινούριους και παλιότερους κινηματογραφιστές, εγχώριους ή από το εξωτερικό.

Αυτές τις μέρες πάντως (21-28/ 10 συγκεκριμένα) και οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα καλύτερα του Φεστιβάλ Δράμας, αφού το τελευταίο ταξιδεύει μέχρι την πρωτεύουσα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν ολόκληρο το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα με τις 30 ταινίες του, καθώς και τα βραβευμένα φιλμ των υπόλοιπων διαγωνιστικών τμημάτων (διεθνές, σπουδαστικό, animation, short and green).

Ανάμεσα τους βρίσκεται φυσικά και το βραβευμένο με τον Χρυσό Διόνυσο «Brutalia: Days of Labor», ένα εντυπωσιακά χορογραφημένο αλληγορικό φιλμ του Μανώλη Μαυρή, το οποίο θα προβληθεί στις 24/10, ακολουθούμενο από συζήτηση με τους συντελεστές του.

Τι ξεχωρίσαμε ακόμα και αξίζει να δείτε: Σίγουρα το υπέροχο «Α Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου, η οποία μας στέλνει στην ηλιόλουστη Λεμεσό, το κυπριακό θέρετρο που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε «παράδεισο» για τους Ρώσους ολιγάρχες. Η Μαίρη Μηνά, την οποία θαυμάσαμε το καλοκαίρι και στην Επίδαυρο, είναι εδώ και πάλι εξαιρετική -και βραβευμένη- στον ρόλο μιας νεαρής κοπέλας που γίνεται η ματιά μας σε αυτόν τον αλλόκοτο, σχεδόν σουρεαλιστικό κόσμο.

Το «Από το μπαλκόνι» του Αρη Καπλανίδη, την πιο αστεία και σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού, η οποία τιμήθηκε και με το βραβείο κοινού. Χρησιμοποιώντας όμορφο, γεμάτο απολαυστικές λεπτομέρειες animation και μερακλίδικη ηχητική υπόκρουση, ο Ελληνας σκηνοθέτης μάς ξεναγεί στη γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας, εκεί όπου μια μεσήλικη γυναίκα παρατηρεί διαρκώς τον μικρόκοσμο των χαρακτήρων της.

Τέλος το «Soul Food» του Νίκου Τσεμπερόπουλου, το οποίο κινείται γύρω από χαρακτήρες – αουτσάιντερ και διακρίθηκε για την σκηνοθεσία του. Πρωταγωνιστής του είναι ένας έφηβος, ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του γειτονιά με τη βοήθεια μιας ακοινώνητης γυναίκας, που έχει όμως συμπονετική ψυχή.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News