Life & Arts Δευτέρα 4/10/2021, 19:50 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ
LIFE & ARTS

Ο Lil Nas X είναι ο πιο ανατρεπτικός ράπερ της γενιάς του

Ο Lil Nas X είναι ο πιο ανατρεπτικός ράπερ της γενιάς του

Τον Μάρτιο του 2019, όταν το “Old Town Road” του Lil Nas X κέρδισε και πάλι δημοτικότητα, η δισκογραφική του εταιρεία, Columbia Records, επανακυκλοφόρησε το single σε ένα μοναδικό remix με τον Billy Ray Cyrus. Αυτή ήταν η αρχή της επιτυχημένης πορείας του τραγουδιού που εκτόξευσε τη δημοτικότητα του γνωστού ράπερ και τον έκανε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην μουσική βιομηχανία. Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού άλμπουμ, “Montero”, ας ρίξουμε μία ματιά στην μοναδική καριέρα του Lil Nas X. 

Το σαρωτικό ντεμπούντο 

Το 2019 ο Lil Nas X πήρε δύο από τα πιο “αντρικά” είδη μουσικής, την rap και την country, τα ένωσε και έδωσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών, “Old Town Road”. Το τραγούδι δεν έγινε έκανε αμέσως επιτυχία. Χρειάστηκε περίπου μισός χρόνος από το ντεμπούτο του και τη συνδρομή του Billy Ray Cyrus για να φτάσει στο νούμερο 1 του Billboard Hot 100 και να παραμείνει εκεί για 19 ολόκληρες εβδομάδες. 

Ακόμα πιο ανατρεπτικό ήταν ότι μέσα στην τρελή επιτυχία που είχε το κομμάτι, ο ανατρεπτικός ράπερ αποφάσισε να κάνει coming out. Χωρίς να γνωρίζει τι αντίκτυπο θα είχε αυτό τόσο στην καριέρα του, όσο και στην επιτυχία του τραγουδιού, ο Lil Nas X αποφάσισε να κάνει γνωστό πως είναι ομοφυλόφιλος. 

Σε μία εμφάνισή του έκπληξη στο Glastonbury Festival στο σετ της Miley Cyrus, έκανε γνωστό στον κόσμο και στους θαυμαστές που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή πως είναι gay. Όταν ερωτήθηκε για αυτή του την απόφαση, δήλωσε: 

“Οι άνθρωποι κουνούσαν τις σημαίες του Pride, και υπήρχε τόσος ενθουσιασμός. Και σκέφτηκα, ω Θεέ μου, αυτό είναι!” 

Η απόφασή του, όμως, να παραδεχτεί ανοιχτά τη σεξουαλικότητα του δεν στάθηκε εμπόδιο στην μετέπειτα επιτυχία του. Μάλιστα, ο ίδιος χρησιμοποίησε την σεξουαλική του ταυτότητα για να ανοίξει διάφορα θέματα που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα μέσα από το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, “Montero”. 

Η… άφιξη του Montero 

Ο Lil Nas X χρησιμοποίησε ένα τρομερό διαφημιστικό τρικ για να προωθήσει το νέο του άλμπουμ, το “μωρό” του. Για την προώθηση του άλμπουμ χρησιμοποίησε μία ψεύτικη εγκυμοσύνη και, τις τελευταίες εβδομάδες, ανάρτησε φωτογραφίες δικές του με ψεύτικη κοιλιά. Μάλιστα, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή τον δείχνει κυριολεκτικά να “γεννάει” τον δίσκο, αναφέροντας παιχνιδιάρικα τον DaBaby και το σχετικό σκάνδαλο με τις δηλώσεις του. 

Το “Montero” αποτελείται από 15 τραγούδια μεταξύ των οποίων το hit single “Montero (Call Me by Your Name)”, το οποίο έφτασε και αυτό στην κορυφή του Billboard Hot 100, χαρίζοντας στον rapper το δεύτερο νούμερο ένα single στις ΗΠΑ. Ακολούθησαν τα single “Sun Goes Down” και “Industry Baby”, με συμμετοχή του Justin Harlow. Το τρίτο single του δίσκου κατόρθωσε να φτάσει στο νούμερο 2 του Billboard Hot 100.

Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Lil Nas X έχει και πολλές εκπλήξεις, καθώς συμμετέχουν διάφοροι σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Elton John, η Miley Cyrus, η Megan Thee Stallion και η Doja Cat.

Σε αυτά τα 15 τραγούδια, αφηγείται την ιστορία του, από εκείνη την καλοκαιρινή νύχτα που κοιμήθηκε στο πάτωμα του σπιτιού της αδερφής του μέχρι την αγορά ενός “νέου σπιτιού με μερικά στρέμματα”. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτά τα τραγούδια εξερευνά τη σεξουαλικότητά του, τις ανασφάλειές του και τους επικριτές που θεώρησαν πως ήταν ένα θαύμα μίας μόνο επιτυχίας και μετά θα χανόταν. 

Το άλμπουμ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από μεγάλα περιοδικά, εφημερίδες και site. Ο Άλεξ Πετρίδης γράφοντας για την Guardian, έδωσε στο άλμπουμ 5 αστέρια και το χαρακτήρισε ως “blockbuster ντεμπούτο” με τη σεξουαλικότητα του ράπερ “στο επίκεντρο”. Η Helen Brown του Independent του έδωσε, επίσης, 5 αστέρια, σημειώνοντας την “ενεργητική και συναισθηματική έκφραση” της queer ταυτότητας του Lil Nas X. Από την άλλη, το Variety χαρακτήρισε το άλμπουμ πως είναι “στα καλύτερα του όταν μας δίνει μία εικόνα για τον άνθρωπο πίσω από τα memes”. 

Χρησιμοποιώντας το internet προς όφελός του 

Η επιτυχία του, όμως, δεν ήταν τυχαία και δε βασίστηκε στην προωθητική καμπάνια κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, αλλά σε δικά του κόλπα και… memes. Για πολλά χρόνια, ο γνωστός ράπερ είχε υπό την επίβλεψή του έναν fan λογαριασμό για τη Nicki Minaj. Μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθε πολλά για το ίντερνετ και πώς ένας καλλιτέχνης μπορεί να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του. 

Από τη δημιουργία διαφόρων memes για να προωθήσει τη δουλειά του, μέχρι μοναδικές πινακίδες που κοσμούν διάφορες πόλεις της Αμερικής, αλλά και τη χρήση του TikTok για να έρθει σε επαφή με ένα νεότερο κοινό, αυτό της Gen Z, ο rapper έχει δείξει ότι καταλαβαίνει την αξία του ίντερντετ καλύτερα από τον καθένα. Αυτό ώθησε τον Ράιαν Μπρόντερικ, ειδικό στον πολιτισμό του διαδικτύου, να γράψει στο newsletter του: 

“Ο Lil Nas X καταλαβαίνει το διαδίκτυο μάλλον καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον καλλιτέχνη που εργάζεται αυτήν τη στιγμή. 

Η μουσική του δεν προορίζεται να καταναλώνεται μόνο ως μουσική ή να παρακολουθείται μόνο ως βίντεο, αλλά πρέπει επίσης να αναμειγνύεται, να μεταδίδεται, να μοιράζεται, να παρωδείται και να σχολιάζεται. Καταλαβαίνει ότι σε έναν ψηφιακό κόσμο, η μουσική δεν είναι στατική , αλλά είχε σκοπό να διευκολύνει μια συνεχιζόμενη συνομιλία.” 

Αν θέλεις να πάρεις ένα παράδειγμα για το πώς χρησιμοποιεί ο Lil Nas X τόσο το διαδίκτυο, όσο και το ίδιο το μάρκετινγκ, τότε, πρέπει να κοιτάξεις στη διαφημιστική καμπάνια του για το τραγούδι “Montero (Call Me by Your Name)”. Από το ευφάνταστο βίντεο που τον δείχνει να κατεβαίνει με ένα στύλο του pole dancing στην κόλαση και να χορεύει για τον ίδιο τον Σατανά, μέχρι τα μοναδικά παπούτσια που δημιούργησε και τα ονόμασε “Satan Shoes” και περιείχαν μία σταγόνα ανθρώπινου αίματος στη σόλα τους. 

Ξεπερνώντας τα κοινωνικά στερεότυπα 

Ο Lil Nas X, πέρα από τη διαφημιστική διάνοια που τον διακατέχει και την καλλιτεχνική υπόσταση των κομματιών του, πήρε μια σκόπιμη απόφαση να αναδείξει τη σεξουαλικότητά του και να γίνει παράδειγμα. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το να πει ότι ήταν gay είχε να κάνει και με το τι συνέβη σε άλλους μουσικούς που ανήκουν στην LGBTQI+ κοινότητα. 

Μιλώντας στον Zane Lowe, δήλωσε: 

“Όταν οι άνθρωποι εμφανίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή οτιδήποτε, γίνεται το εξής: “Εντάξει, ας το αποστειρώσουμε μέχρι εσχάτων. Ας βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλο και εξαιρετικά ασφαλές.” 

Αποφασισμένος να μην αφήσει να συμβεί αυτό, ο Nas μίλησε ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις στο “Montero”. Στη συνέχεια, ενώ ερμήνευε το τραγούδι του στα βραβεία BET, έσκυψε και φίλησε έναν από τους άντρες χορευτές του. Όπως εξήγησε στο Out Magazine 

“Πρέπει να πας να γκρεμίσεις αυτούς τους τοίχους και να πεις, αυτός είναι και ο χώρος μου τώρα.” 

Μένει να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον νεαρό σταρ της μουσικής σκηνής, αλλά και τι ανατρεπτικό μας ετοιμάζει ο ίδιος. 

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News