LIFE & ARTS

Ζαν-Πολ Μπελμοντό: γοητευτικός και σταθερά… Ευρωπαίος

Ζαν-Πολ Μπελμοντό: γοητευτικός και σταθερά… Ευρωπαίος

Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 τρεις ήταν οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ζεν-πρεμιέ του σινεμά: Αλέν Ντελόν, Μαρσέλο Μαστρογιάνι και Ζαν-Πολ Μπελμοντό. Κι αν οι δύο πρώτοι ήταν προικισμένοι με σπάνια ομορφιά που τους έκανε να μαγνητίζουν τον φακό, ο άνθρωπος που έφυγε εχθές από την ζωή σε ηλικία 88 ετών είχε πάνω του μια γοητεία πιο αντισυμβατική, την οποία συνήθως μετέφερε και στους ρόλους της πλούσιας καριέρας του.

Αυτή περιείχε σχεδόν τα πάντα, αφού ο Μπελμοντό δεν ήταν από τους ηθοποιούς που μπαίνουν σε καλούπια: με την ίδια ευκολία που έπαιζε σε περιπετειώδη γκανγκστερικά φιλμ όπως ο «Τυχοδιώκτης του Ρίο», άλλαζε κοστούμι για τον αινιγματικό Μισέλ του «Με κομμένη την ανάσα» ή τον «Τρελό Πιερό» στις πιο καλλιτεχνικές ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ. 

Ειδικά το «Breathless», πέρα από μια ταινία-ορόσημο για την γαλλική νουβέλ βαγκ, αποτελεί θρίαμβο και για τον ίδιο τον Μπελμοντό, ο οποίος παραδίδει ίσως την κορυφαία, απόλυτα κουλ ερμηνεία του και ταυτόχρονα γίνεται διάσημος σε ολόκληρο τον κινηματογραφικό κόσμο. Το κοινό τον λάτρευε για το στιλ και τον στιβαρό ανδρισμό που εξέπεμπε, δίχως όμως να γίνεται άκαμπτος·το ίδιο και οι σπουδαίοι σκηνοθέτες, όπως ο Βιτόριο Ντε Σίκα, ο Γκοντάρ, ο Φρανσουά Τριφό και ο Ζαν-Πιερ Μελβίλ, με τον οποίο ο Μπελμοντό συνεργάστηκε επίσης σε αρκετές σημαντικές ταινίες.

Ολοι τους φυσικά Ευρωπαίοι, μιας και ο εκλιπών αρνήθηκε σθεναρά το πέρασμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το Χόλιγουντ, παρόλο που αυτό του προσφέρθηκε αρκετές φορές ως προοπτική. Αντιθέτως συνέχισε να δουλεύει κυρίως στη Γαλλία μέσα στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, τόσο στο σινεμά όσο και στο θέατρο, ενώ η τελευταία του ταινία «Α Man and his Dog» ήταν το 2008. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν το 2016 βρέθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας για να τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της προσφοράς του στην Εβδομη Τέχνη, η αποθέωση που γνώρισε ήταν ισάξια ενός πραγματικού μύθου.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News