Life & Arts Δευτέρα 30/08/2021, 11:49
LIFE & ARTS

Οι πορσελάνες που «ξέφυγαν» από τους Ναζί βγαίνουν σε δημοπρασία 

Οι πορσελάνες που «ξέφυγαν» από τους Ναζί βγαίνουν σε δημοπρασία 

Η ιστορία της πορσελάνινης συλλογής του Εβραίου επιχειρηματία Φραντς Οπενχάιμερ συνδέθηκε με τα δεινά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι που σώθηκε από τους πραγματικούς Monuments Men για να βγει τώρα σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s, με αξία που εκτιμάται περίπου σε περισσότερο 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ανάμεσα στα περίπου 100 αντικείμενα της συλλογής που κατάσχεσαν οι ναζιστικές δυνάμεις υπάρχουν ορισμένα σπάνια και πολύτιμα κομμάτια που ανήκαν στον Αύγουστο Γ’, Εκλέκτορα της Σαξονίας και Βασιλιά της Πολωνίας που ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο πορσελάνης στην Ευρώπη το 1710.

Οι Οπενχάιμερ ήταν μια οικογένεια πλούσιων επιχειρηματιών με πάθος για τη συλλογή πορσελάνινων αντικειμένων. Ο Φραντς Οπενχάιμερ και η σύζυγός του έφυγαν από το σπίτι τους στη Βιέννη το 1936, μια μέρα πριν η Αυστρία πέσει στα χέρια της ναζιστικής Γερμανίας. Αν και κατάφεραν να πάρουν μαζί τους ένα μέρος της συλλογής, αναγκάστηκαν να την αφήσουν πίσω όταν έφυγαν οριστικά από την Αυστρία το 1938. Ταξίδεψαν μέσω Βουδαπέστης και Στοκχόλμης στη Νέα Υόρκη με την περιουσία τους να έχει εξανεμιστεί, ενώ η συλλογή παρέμεινε στα χέρια ενός φίλου τους, του Γερμανού τραπεζίτη Φριτς Μάινχαμερ, ο οποίος είχε ταχθεί εναντίον των ναζιστών. Οι ναζί όμως ώθησαν τον Μάινχαμερ σε πτώχευση και η περιουσία του μαζί με τις πορσελάνες πέρασε στα χέρια των SS. Η συλλογή τελικά εντοπίστηκε και σώθηκε από την ομάδα των συμμαχικών δυνάμεων που έμειναν γνωστοί – και έτσι η ιστορία τους μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο – ως οι “Monuments Men”, οι άνδρες, δηλαδή, που έσωζαν έργα τέχνης.

Από τότε, η συλλογή παράμεινε στις ολλανδικές αρχές για περίπου 60 χρόνια μέχρι που επέστρεψε στους κληρονόμους των Οπενχάιμερ το 2019 και μέσα στον Σεπτέμβριο θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s. Η συλλογή αποτελείται από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως φλιτζάνια, δοχεία, κανάτες, κηροπήγια, βάζα, μπουκαλάκια αρώματος κ.ά., τα πιο σημαντικά από τα οποία χρονολογούνται στις αρχές του 18ου αιώνα.

Με πληροφορίες από τον The Guardian και ArtNews

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News