Life & Arts Πέμπτη 3/12/2020, 15:44
LIFE & ARTS

Spotify: Tο ραπ και τα παρακλάδια του κυριαρχούν

Spotify: Tο ραπ και τα παρακλάδια του κυριαρχούν

Παλιότερα για να μετρήσουμε την δημοφιλία ενός μουσικού καλλιτέχνη ή να καταλάβουμε τις τάσεις που κυριάρχησαν σε μια χρονιά, συμβουλευόμασταν τις πωλήσεις των άλμπουμ και των μοναδικών σινγκλ. Πλέον κάτι τέτοιο είναι μάλλον άχρηστο και σίγουρα ανακριβές αφού οι νέοι τρόποι με τους οποίους διατίθεται αλλά και ακούγεται η μουσική απαιτούν άλλα… εργαλεία.

Ενα τέτοιο είναι η ετήσια λίστα του Spotify, στην οποία η πιο δημοφιλής μουσική πλατφόρμα παγκοσμίως με 320 εκατομμύρια χρήστες, συγκαταλέγει εκείνους που «έπαιξαν» περισσότερο στα ακουστικά μας την χρονιά που ολοκληρώνεται. Κάπως έτσι δημοφιλέστερος καλλιτέχνης αναδεικνύεται ο Πορτορικανός ράπερ και τραγουδιστής Bad Bunny (Μπενίτο Οκάσιο), τα κομμάτια του οποίου έφτασαν συνολικά τα 8.3 δισεκατομμύρια streams, παρόλο μάλιστα που δεν έχει ιδιαίτερη πέραση στην σημαντική βρετανική αγορά. 

Spotify: Tο ραπ και τα παρακλάδια του κυριαρχούν-1

Αντιθέτως αυτή την έχει σίγουρα ο The Weeknd, ο οποίος υπηρετεί ένα πιο μελωδικό χιπ-χοπ, με το τραγούδι του «Blinding Lights» να είναι εκείνο με τα περισσότερα «χτυπήματα» μέσα στη χρονιά. Γενικώς η κορυφή της λίστας του Spotify είναι σχεδόν εξολοκλήρου ανδρική υπόθεση. Αμέσως κάτω από τους δύο προαναφερθέντες βρίσκεται οι J Balvin και Drake ακολουθούμενοι από τους Juice WRLD, Post Malone και Χάρι Στάιλς.

Spotify: Tο ραπ και τα παρακλάδια του κυριαρχούν-2

Ο τελευταίος είναι και ο μόνος που η μουσική του έχει έστω κάποια σχέση με το ροκ ή τελοσπάντων δεν συγγενεύει άμεσα με το ραπ. Οσο για τις γυναίκες εκεί στην κορυφή βρίσκεται η Βρετανίδα Dua Lipa μαζί με την νεαρή Μπίλι Αϊλις, οι οποίες μας έδωσαν και τα δύο καλύτερα φετινά ποπ άλμπουμ. Από κοντά και οι δημοφιλέστατες Αριάνα Γκράντε και Τέιλορ Σουίφτ. 

Spotify: Tο ραπ και τα παρακλάδια του κυριαρχούν-3

Οσο για τις τάσεις που λέγαμε αυτές είναι μάλλον ξεκάθαρες και δείχνουν την συνεχιζόμενη κυριαρχία του χιπ-χοπ και όλων των ιδιωμάτων ή παραλλαγών που έχουν ξεπηδήσει από αυτό, με πιο χαρακτηριστική την reggeaton· σε αυτήν άλλωστε ειδικεύονται καλλιτέχνες όπως ο Bad Bunny, ο J Balvin και πολλοί άλλοι, έχοντας μιμητές μέχρι και στη χώρα μας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News