Life & Arts Πέμπτη 3/12/2020, 10:58 ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Στιβέν Κινγκ και Μπαράκ Ομπάμα στο ίδιο «σπίτι»

Στιβέν Κινγκ και Μπαράκ Ομπάμα στο ίδιο «σπίτι»

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι η εκδοτική βιομηχανία θα έκλεινε το 2020 χωρίς άλλα χτυπήματα εκτός του κορωνοϊού που αποδυνάμωσε την αγορά, φαίνεται ότι η χρονιά τελειώνει με εκπλήξεις.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς του ιστορικού αμερικάνικου εκδοτικού οίκου Simon & Schuster από την Penguin Random House με αντίτιμο 2 δισεκατομμύρια δολάρια, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα του βιβλίου. Σε εταιρικό επίπεδο, η μητρική εταιρεία του S&S, η ViacomCBS στην οποία ανήκουν τα στούντιο Paramount και το παιδικό κανάλι Nickelodeon, τακτοποιεί με αυτόν τον τρόπο οικονομικές της εκκρεμότητες και στρέφεται αποκλειστικά στο streaming. Αντίστοιχα, ο γερμανικός μιντιακός γίγαντας Bertelsmann, στον οποίο ανήκει η Penguin Random House, πολλαπλασιάζει τη δύναμη του.

Με άλλα λόγια, ο μεγαλύτερος αμερικάνικος εκδοτικός οίκος αγοράζει τον τέταρτο μεγαλύτερο στην κατάταξη των λεγόμενων «Big 5» με αποτέλεσμα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να εμπορεύεται το 1/3 των βιβλίων που κυκλοφορούν στην Αμερική. Και όχι οποιαδήποτε βιβλία.

Ο Simon & Schuster που ιδρύθηκε το 1924 εκδίδει μεταξύ άλλων τον «μετρ του τρόμου» Στίβεν Κινγκ με εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων και τον σπουδαίο Ντον Ντελίλο, ενώ τα τελευταία χρόνια πήρε θέση εναντίον του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εκδίδοντας τα βιβλία του Τζον Μπόλτον (The Room Where It Happened) και της Μαίρη Τραμπ (Too Much and Never Enough).

Ο Penguin Random House έχει στη φαρέτρα του το «χρυσωρυχείο» Νταν Μπράουν, και είναι ο εκδοτικός οίκος των Ομπάμα. Τα απομνημονεύματα της Μισέλ Ομπάμα πούλησαν 10 εκατομμύρια αντίτυπα, αριθμός που αναμένεται να ξεπεραστεί από τη «Γη της Επαγγελίας» του Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που συγγραφείς, ατζέντηδες και επαγγελματίες του βιβλίου ανησυχούν πολύ από την επικείμενη συγχώνευση, εφόσον εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές.

Η δημιουργία ενός «παντοδύναμου» εκδοτικού οίκου εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, μείωση των αμοιβών των συγγραφέων και άρα πίεση για την παραγωγή περισσότερων έργων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα τους. Οι εκδότες δεν θα θέλουν να πάρουν το ρίσκο να ποντάρουν σε νέους, άγνωστους, συγγραφείς, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος είναι η επικράτηση μιας βιομηχανίας μπλοκμπάστερ βιβλίων που σίγουρα δεν είναι μια αισιόδοξη προοπτική για το βιβλίο και κατ’ επέκταση τη Δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης.

Με άλλα λόγια, υπάρχει ανησυχία ότι οι εκδόσεις θα έχουν τη μοίρα των ταινιών του Χόλιγουντ που ακολουθούν πιστά μια συνταγή: υπερήρωες, σίκουελ και ειδικά εφέ.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι ποια σχέση θα έχει η νέα εταιρεία με την κυρίαρχη στη λιανική αγορά, Amazon.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News