LIFE & ARTS

Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Blender Gallery

Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Blender Gallery

Με τα νέα πορτρέτα του Ελληνοαμερικάνου εικαστικού Φίλιππου Τσιάρα ανοίγει η The Blender Gallery της Γλυφάδας (από 30/5), τα οποία παρουσιάζουν όψεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου γεμάτες από… τελείες.

Τα νέα έργα του Τσιάρα, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, διερευνούν την τεχνική του πουαντιγισμού, της φωτογραφίας και της προσωπογραφίας και επικεντρώνονται στο οικουμενικό πρόσωπο του Μακεδόνα στρατηλάτη, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ελληνορωμαϊκό μωσαϊκό.

Ζωγράφος, φωτογράφος, γλύπτης, ο Φίλιππος Τσιάρας έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλες τις μορφές της τέχνης. Στην τελευταία του δουλειά επιστρέφει στην αρχική του ιδιότητα, σε αυτή του φωτογράφου και δημιουργεί φωτογραφικά κολάζ, στα οποία εφαρμόζει με το χέρι τις χρωματιστές τελείες του, ένα στοιχείο που έχουν υιοθετήσει πολλοί καλλιτέχνες στον χώρο της τέχνης, δημιουργώντας ένα ποπ αρτ αποτέλεσμα.

Γεννημένος το 1952 στο Νιου Χαμσάιρ της Νέας Υόρκης σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία και Μουσική στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ και ήταν συμφοιτητής και φίλος με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Παπανδρέου. Μετέφρασε Καρυωτάκη και Ρίτσο στα αγγλικά, έγραψε ποίηση (βραβεύτηκε μάλιστα από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών για ποιητική του συλλογή) και ασχολήθηκε συστηματικά με την εξερεύνηση της φωτογραφίας.

Όπως έχει πει σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής, ξεκίνησε να σχεδιάζει τα πουά πορτρέτα του απεικονίζοντας πρόσωπα δικτατόρων, όπως του Στάλιν, του Μάο και του Χίτλερ αλλά κάποια στιγμή δεν άντεξε το ψυχολογικό βάρος. «Έπαιρνα μια αρνητική ενέργεια και διερωτήθηκα γιατί να αναδείξω ανθρώπους που σκότωσαν τόσο πολλούς. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω τα πορτρέτα ανθρώπων που είχαν μια περίπλοκη, σύνθετη ζωή», σημειώνει και έτσι στράφηκε σε καλλιτέχνες και επιδραστικούς ανθρώπους στην έκθεση «Dot Pop Portraits» που έκανε το 2019 στη Νέα Υόρκη.

Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Blender Gallery-1

Ο Μέγας Αλέξανδρος πρωταγωνιστεί στην τελευταία του δουλειά. «Για μένα ο Αλέξανδρος είναι ο απόλυτος Ελληνιστής, καμία άλλη φιγούρα στην ιστορία δεν έχει την εξωτική δύναμη, τον ρομαντισμό και τη θρυλική φαντασία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News