Life & Arts Τρίτη 27/04/2021, 12:39
LIFE & ARTS

Γιατί αυτά τα παπούτσια αξίζουν 1,8 εκατ. δολάρια;

Γιατί αυτά τα παπούτσια αξίζουν 1,8 εκατ. δολάρια;

Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, τα οποία σχεδίασε και φόρεσε ο ράπερ Kanye West, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s αντί 1,8 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για νέο ρεκόρ στην αγορά των sneakers που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη.

Τα Nike Air Yeezy 1 Prototypes έσπασαν το ρεκόρ που έως τώρα κατείχαν τα Nike Air Jordan 1s, τα οποία είχαν πουληθεί πέρυσι αντί 615.000 δολαρίων.

Γιατί αυτά τα παπούτσια αξίζουν 1,8 εκατ. δολάρια;-1
φωτ.: Reuters 

 

«Η δημοπρασία σηματοδοτεί επίσης το πρώτο ζευγάρι sneakers που ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Τα Yeezys αγοράστηκαν από την RARES, μία διαδικτυακή πλατφόρμα για επενδύσεις σε σπάνια παπούτσια. Οι χρήστες της μπορούν να αγοράσουν «μετοχές» ενός ζευγαριού, όπως οι επενδυτές αγοράζουν τις μετοχές μιας εταιρείας.

Γιατί αυτά τα παπούτσια αξίζουν 1,8 εκατ. δολάρια;-2
φωτ.: Reuters 

Πωλητής ήταν ο συλλέκτης παπουτσιών Ryan Chang.

Τα παπούτσια που έκαναν τον Kanye West δισεκατομμυριούχο

Ο Brahm Wachter, του οίκου Sotheby’s, εξήγησε ότι η τιμή-ρεκόρ των παπουτσιών «λέει πολλά για την κληρονομιά του Kaney ως ενός εκ των σημαντικότερων σχεδιαστών ρούχων και sneakers της εποχής μας καθώς και για το brand Yeezy το οποίο ο ίδιος δημιούργησε και έχει γίνει ένας τιτάνας της βιομηχανίας».

Αυτή η σειρά των sneakers σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μέσα από τη συνεργασία της Nike με τον West από το 2007 και το 2009. Ήταν η πρώτη φορά που η Nike συνεργάστηκε με προσωπικότητα εκτός του αθλητικού χώρου.

Ο West είχε φορέσει για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα παπούτσια στην εμφάνισή του στα βραβεία Grammy του 2008. Συγκεκριμένα, τα φορούσε όταν τραγούδησε το «Stronger» και το «Hey Mama» στα Grammys του 2008, μόλις λίγους μήνες μετά το θάνατο της μητέρας του.

Γιατί αυτά τα παπούτσια αξίζουν 1,8 εκατ. δολάρια;-3
φωτ.: Reuters 

Στη συνέχεια, το Air Yeezy 1 κυκλοφόρησε στο πλαίσιο μίας limited edition σειράς το 2009 και ακολούθησε το Air Yeezy 2 το 2012. Όμως, το 2013 ο ράπερ σταμάτησε τη συνεργασία του με τη Nike, λέγοντας ότι το μερίδιο που έπαιρνε από τα έσοδα της σειράς ήταν μικρό. Τον επόμενο χρόνο, άρχισε να δουλεύει με την Adidas.

Ήταν μία επικερδής απόφαση, καθώς από αυτή τη συνεργασία υπολογίζεται ότι έβγαλε 1,7 δισ. δολάρια το 2020, με αποτέλεσμα να μπει στις λίστες των δισεκατομμυριούχων.

Τα τελευταία χρόνια, τα αθλητικά παπούτσια έχουν αποκτήσει τη συλλεκτική αξία που έχουν τα σπάνια κρασιά ή τα κοσμήματα. Ο οίκος Sotheby’s πραγματοποίησε την πρώτη του δημοπρασία αποκλειστικά αφιερωμένη σε αθλητικά παπούτσια το 2019.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News