Life & Arts Πέμπτη 15/04/2021, 18:01
LIFE & ARTS

Πόσο αξίζουν τα πρώτα Nike Air Yeezy του Kanye West;

Το brand Yeezy έκανε τον γνωστό ράπερ δισεκατομμυριούχο - ετοιμάζεται να σπάσει ρεκόρ σε δημοπρασία των Sotheby's

Πόσο αξίζουν τα πρώτα Nike Air Yeezy του Kanye West;

Στο 1 εκατομμύριο δολάρια υπολογίζει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s την αξία των παπουτσιών Nike Air Yeezy 1 Prototypes που σχεδίασε και φόρεσε ο Kanye West.

Ο ράπερ φόρεσε τα συγκεκριμένα παπούτσια στην εμφάνισή του στα βραβεία Grammys του 2008. Πλέον, ανήκουν στον συλλέκτη Ryan Chang, ο οποίος και θα τα πουλήσει μέσω του οίκου Sotheby’s, πιθανότατα σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Τα τελευταία χρόνια, τα αθλητικά παπούτσια έχουν αποκτήσει τη συλλεκτική αξία που έχουν τα σπάνια κρασιά ή τα κοσμήματα. Ο οίκος Sotheby’s πραγματοποίησε την πρώτη του δημοπρασία αποκλειστικά αφιερωμένη σε αθλητικά παπούτσια το 2019.

Όπως εξηγεί ο Brahm Wachter, υπεύθυνος του σχετικού τμήματος του Sotheby’s, τα συγκεκριμένα sneakers «ήταν σημαντικά για την ανάπτυξη του brand Yeezy, το οποίο και έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα των sneakers και του lifestyle στην ιστορία».

Αυτή η σειρά των sneakers σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μέσα από τη συνεργασία της Nike με τον West από το 2007 και το 2009. Ήταν η πρώτη φορά που η Nike συνεργάστηκε με προσωπικότητα εκτός του αθλητικού χώρου.

Πόσο αξίζουν τα πρώτα Nike Air Yeezy του Kanye West;-1
φωτ.: Sotheby’s 

 

Ο West φόρεσε τα πρωτότυπα του μοντέλου όταν τραγούδησε το «Stronger» και το «Hey Mama» στα Grammys του 2008, μόλις λίγους μήνες μετά το θάνατο της μητέρας του.

 

Μετά, το Air Yeezy 1 κυκλοφόρησε στο πλαίσιο μίας limited edition σειράς το 2009 και ακολούθησε το Air Yeezy 2 το 2012. Όμως, το 2013 ο ράπερ σταμάτησε τη συνεργασία του με τη Nike, λέγοντας ότι το μερίδιο που έπαιρνε από τα έσοδα της σειράς ήταν μικρό. Τον επόμενο χρόνο, άρχισε να δουλεύει με την Adidas.

Ήταν μία επικερδής απόφαση, καθώς από αυτή τη συνεργασία υπολογίζεται ότι έβγαλε 1,7 δισ. δολάρια το 2020, με αποτέλεσμα να μπει στις λίστες των δισεκατομμυριούχων.

 

Όσο για το ζευγάρι που θα πουληθεί από τους Sotheby’s, είναι νούμερο 46. Σύμφωνα με τον οίκο, τα Nike Air Yeezy 1 Prototypes εκτιμώνται στο 1 εκατ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν το ρεκόρ για τα ακριβότερα sneakers που μέχρι σήμερα διατηρούσε ένα ζευγάρι Nike Air Jordan 1s του 1985, το οποίο πουλήθηκε πέρυσι από τον οίκο Christie’s αντί 615.000 δολαρίων.

Βέβαια, δεν υπάρχουν στοιχεία για τα παπούτσια που έχουν αγοραστεί ιδιωτικά. Πιστεύεται ότι τα πιο ακριβά αθλητικά παπούτσια που δημιουργήθηκαν ποτέ σχεδιάστηκαν από τις Bicion και Mache Custom Kicks το 2016. Τα παπούτσια, που είναι διακοσμημένα με διαμάντια και ζαφείρια, έχουν εκτιμηθεί στα 4 εκατ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News