Life & Arts Δευτέρα 19/04/2021, 15:51
LIFE & ARTS

Νέο λογότυπο για το Φεστιβάλ Αθηνών

Νέο λογότυπο για το Φεστιβάλ Αθηνών

Με μια νέα εταιρική ταυτότητα που δίνει έμφαση στον διεθνή του χαρακτήρα, στη φόρμα και τις αντιθέσεις, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα παρουσιάσει το φετινό του πρόγραμμα στις 10 Μαίου. Εκτός από νέο σήμα, το φεστιβάλ επανασυστήνεται στο κοινό του χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το διεθνές του όνομα: «Athens Epidaurus Festival». Το μέχρι πρότινος σήμα «ΕΦ» δημιουργήθηκε το 1998 και απαντούσε στο όνομα της εταιρείας «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών.

«Μετρώντας περισσότερα από 66 έτη διαδρομής, η νέα αυτή ταυτότητα έχει σκοπό να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας του φορέα, μέσα από τον πρωτοπόρο χαρακτήρα του και τον ρόλο του ως ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς αλλά και παγκόσμιους πολιτιστικούς οργανισμούς», ανέφερε στο σημείωμα της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Νέο λογότυπο για το Φεστιβάλ Αθηνών-1

Μετά από ανοιχτή πρόσκληση και αρκετές προτάσεις, το Φεστιβάλ Αθηνών επέλεξε την πρόταση του σχεδιαστή Δημήτρη Παπάζογλου, γνωστό από τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και την καμπάνια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για το 1821, ο οποίος δημιούργησε το νέο σήμα της διοργάνωσης και τις εφαρμογές του – ήδη η ιστοσελίδα του φεστιβάλ έχει “ντυθεί” στα χρώματα και την τυπογραφία του νέου λογότυπου.

Το νέο σήμα του Athens Epidaurus Festival (ΑΕF) απαντά, σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, στο ζητούμενο της εξωστρέφειας και στη δημιουργία μιας οπτικής ταυτότητας που είναι «πολυλειτουργική, δημιουργικά ευέλικτη, πειραματική».

Το σήμα του AEF στηρίζεται, όπως λέει ο δημιουργός του, σε τρεις άξονες:

  • Μονολιθική φόρμα: το σήμα αντλεί από τους όγκους και τις σχέσεις φωτός σκιάς από τους εμβληματικούς χώρους του φεστιβάλ που αποτελούν και μνημεία οικουμενικού ενδιαφέροντος (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού).

  • Δυναμική φόρμα: η μορφή του σήματος είναι ταυτόχρονα στατική και κινητική, συνδυάζει την παράδοση του φεστιβάλ αλλά και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

  • Πειραματική φόρμα: η αφαίρεση διευρύνει την αντίληψη και επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών, όπως συμβαίνει και στις τέχνες.

Σχετικά με την τυπογραφία του νέου σήματος, ο δημιουργός του επέλεξε τη χρήση κεφαλαίων γραμμάτων κατά την παράδοση του φεστιβάλ.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News