LIFE & ARTS

Το πάθος του Κρίστοφερ Πλάμερ για την τέχνη

Το πάθος του Κρίστοφερ Πλάμερ για την τέχνη

Ο Κρίστοφερ Πλάμερ, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών, ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που δεν βγαίνουν στην… σύνταξη. Διότι το επάγγελμα του ηθοποιού είναι όντως από αυτά που δεν έχουν ηλικία, πολλοί ωστόσο δεν καταφέρνουν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις του ως τα βαθιά γεράματα. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τον Καναδό χολιγουντιανό σταρ, ο οποίος μόνο μέσα στο διάστημα 2019-2020 συμμετείχε σε τρεις ταινίες και μια τηλεοπτική σειρά αποδεικνύοντας πως η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο όταν υπάρχει πάθος για την ζωή και την τέχνη.

Το πάθος του Κρίστοφερ Πλάμερ για την τέχνη-1
All the money in the world, 2017

 

Το 2012 άλλωστε ο Πλάμερ έγινε στα 83 του ο γηραιότερος ηθοποιός που έχει τιμηθεί με Οσκαρ, για την ερμηνεία του στους «Beginners» του Μάικ Μιλς. 

Τα πάντα ωστόσο ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1958 όταν, ύστερα από αρκετές τηλεοπτικές συμμετοχές, έπαιξε στην πρώτη του ταινία, το «Stage Struck» του σπουδαίου Σίντνεϊ Λουμέτ, δίπλα στον Χένρι Φόντα. Το κινηματογραφικό άστρο του πάντως δεν είχε φτάσει ακόμα η ώρα να λάμψει πραγματικά, κάτι το οποίο συνέβη τελικά το 1965 με τον πιο εμβληματικό ίσως ρόλο της καριέρας του. Στο φοβερά επιτυχημένο «The Sound of Music» του Ρόμπερτ Γουάιζ, ο Πλάμερ υποδύθηκε τον Κάπτερ Φον Τραπ, έναν αξιωματικό που αντιτίθεται στους ναζί, με την Τζούλι Αντριους στο πλευρό του.

Οπως είπαμε η ταινία τα πήγε εξαιρετικά τόσο στα ταμεία όσο και στα βραβεία (κέρδισε 5 Οσκαρ), ενώ ο πρωταγωνιστής της έγινε περιζήτητος στους κύκλους των χολιγουντιανών παραγωγών.

Το πάθος του Κρίστοφερ Πλάμερ για την τέχνη-2

Το αποτέλεσμα ήταν ένα αδιάκοπο σερί ρόλων, πρώτων ή δεύτερων, το οποίο κράτησε έξι δεκαετίες, με χρονιές όπως το 1991, που ο Πλάμερ μέτρησε ακόμα και 10 (!) διαφορετικές ερμηνείες. Από το «The Man Who Would Be King» του Τζον Χιούστον, το «Malcolm X» του Σπάικ Λι και το τους «12 Πιθήκους» του Τέρι Γκίλιαμ, μέχρι το πρόσφατο «All the Money in the World» του Ρίντλεϊ Σκοτ, όπου κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Κέβιν Σπέισι, συνεργάστηκε με πολλούς σπουδαίους κινηματογραφιστές.

Δεν ήταν όμως μόνο το σινεμά και η τηλεόραση. Ο Κρίστοφερ Πλάμερ υπήρξε επίσης σημαντικός ηθοποιός του θεάτρου με σαιξπηρικούς ρόλους και γενικότερη σταθερή παρουσία στις σκηνές του Μπρόντγουεϊ. Αποτέλεσμα όλης αυτής της πλούσιας δράσης ήταν ο συγκεκριμένος να ανήκει σε ένα κλειστό «κλαμπ» ερμηνευτών που έχουν κερδίσει περίπου τα πάντα: Οσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Emmy και Tony. Πάνω από όλα όμως κατέκτησε τις καρδιές του κοινού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News