LIFE & ARTS

Οι δρόμοι σταματούν στη γειτονιά του Στόουνχετζ

Οι δρόμοι σταματούν στη γειτονιά του Στόουνχετζ

Αν νομίζετε ότι μόνο στη χώρα μας η αρχαιολογική σκαπάνη έχει την δυνατότητα να καθυστερήσει ή και να ακυρώσει μεγάλα έργα του σύγχρονου πολιτισμού (δρόμους, μετρό, αεροδρόμια κ.ο.κ.) τότε έχετε λάθος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Βρετανία, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να αποτελεί -αλλά δεν είναι- και κατά παραγγελία καμπάνια για την καινούρια ταινία του Netflix με τίτλο «Η Ανασκαφή».

Εν ολίγοις: στην γειτονιά του διάσημου Στόουνχετζ, μιας από τις πιο εμβληματικές αρχαιολογικές τοποθεσίες παγκοσμίως, σχεδιαζόταν η υπογειοποίηση ενός τμήματος του γειτονικού αυτοκινητοδρόμου Α303. Οπως ωστόσο υποστήριξε πλήθος επιστημόνων, βρίσκοντας έρεισμα και στην κοινή γνώμη, το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για το υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος υπέδαφος της περιοχής, το οποίο δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα. Τον περασμένο Δεκέμβρη μάλιστα διαδηλωτές αποτελούμενοι από ομάδες οικολόγων αλλά και… παγανιστών κατέφτασαν στην τοποθεσία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Κάπως έτσι το έργο πάγωσε και δράση ανέλαβαν το μυστρί και η μετροταινία. Πράγματι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε πρόσφατα στο φως τάφους της Εποχής του Χαλκού μαζί με νεολιθική κεραμεική και μια μυστηριώδη εναπόθεση σχήματος «C», η οποία εκτιμάται πως αντιστοιχεί σε κάποιο «βιομηχανικού» τύπου κτίσμα. Συγκεκριμένα στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα καμένου πυρόλιθου, κάτι το οποίο συνιστά πιθανώς επεξεργασία μετάλλου ή δέρματος πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια.

Επιπλέον σε έναν από τους τάφους που ανάγονται στο 2000 π.Χ., δίπλα σε ταφή μωρού, βρέθηκε κομμάτι από ένα ραβδί ή ρόπαλο, ανακάλυψη η οποία θεωρείται από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουν γίνει στην περιοχή. «Εχουμε βρει πολλά στοιχεία σχετικά με τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτόν τον τόπο πριν από χιλιετίες, ίχνη της καθημερινής ζωής και του θανάτου τους, προσωπικά αντικείμενα. Κάθε λεπτομέρεια μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τι συνέβαινε σε αυτό το τοπίο πριν, κατά την διάρκεια και μετά το χτίσιμο του Στόουνχετζ. Κάθε κομμάτι κάνει την συνολική εικόνα λίγο πιο ευδιάκριτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Ματ Λίβερς. Η αξία του έργου της υπογειοποίησης ανέρχεται σε 1.7 δισεκατομμύρια λίρες.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News