Life & Arts Τρίτη 6/02/2024, 08:17 ΝΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ

Ψηφιακές αλάνες…

Ψηφιακές αλάνες…

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί τα χρόνια όπου τα παιδιά εξωτερίκευαν την ενέργεια τους στην αλάνα της γειτονιάς. Εκεί αναπτύσσονταν οι πρώτες διαχρονικές φιλίες. Η συνεργασία και η αλληλεπίδραση, τα μυστικά που ανταλλάσσονταν, συντελούσαν καθοριστικά στο ποιον ο καθένας θεωρούσε φίλο του και ποιον όχι. Οι συνθήκες όμως άλλαξαν. Η εποχή μας ψηφιοποιήθηκε,  το αληθινό έδωσε τη σκυτάλη στο εικονικό και οι αλάνες της γειτονιάς έγιναν ψηφιακές. Οι φιλίες εδραιώνονται σύμφωνα με τα «likes» και τα «views» και οι αληθινοί φίλοι αντικαταστάθηκαν από τους «followers».

Οι άνθρωποι έπαψαν να αλληλεπιδρούν, να ανταλλάσσουν πρόσωπο με πρόσωπο συναισθήματα και σκέψεις. Κρύβονται πίσω από ψεύτικα προφίλ παρουσιάζοντας μια ζωή που κανένας δεν γνωρίζει αν είναι αληθινή. Οι έφηβοι ξέχασαν να φλερτάρουν ή ακόμα και να φιλονικούν σπρωγμένοι από τη θέρμη της νεότητας και  η άμεση επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους αντικαταστάθηκε από το περίφημο  «texting».

Πώς μπορούν λοιπόν οι σημερινοί γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους που καιροφυλαχτούν στις ψηφιακές αλάνες; Πώς μπορούν να τα καθοδηγήσουν ώστε να μην βρουν αντιμέτωπο τον έφηβο, ο οποίος δεν είναι εύκολο να δεχτεί τον έλεγχο και αντιδρά; Τα όρια αρχικά είναι αναγκαίο να τεθούν από την πιο μικρή ηλικία, καθώς πρέπει ως γονείς να επισημάνουμε στα παιδιά πόση ώρα θα περνούν στο διαδίκτυο και κυρίως ποιες σελίδες επιτρέπεται να επισκέπτονται. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν εργαλεία γονικού ελέγχου και φίλτρου, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στο γονιό με  τις κατάλληλες ρυθμίσεις με βάση την ηλικία του παιδιού, να παρακολουθήσει και να αποκλείσει τις δραστηριότητες του μικρού χρήστη ώστε να  θέσει έγκαιρα τα  όρια. 

Σ’ εκείνο όμως που πρέπει να έχουν όλοι οι γονείς εστιασμένη την προσοχή τους είναι αναμφισβήτητα σε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού και στο αν διαπιστώνουν πως η σχέση του με το διαδίκτυο εξελίσσεται προβληματικά. Είναι σημαντικό να προφυλάξουν τον ανήλικο χρήστη από όλους αυτούς τους επιτήδειους που «κρύβονται» στο διαδίκτυο και τον προσεγγίζουν. 

Κάποτε οι γονείς φοβόντουσαν μήπως το παιδί τους χτυπήσει στην αλάνα της γειτονιάς. Ήταν ένας φόβος κοινότυπος και ο κίνδυνος αντιμετωπίσιμος.  Τώρα πλέον οι ψηφιακές αλάνες είναι ύπουλες και μη προβλέψιμες και χρήζουν συνεχούς προσοχής, ώστε να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Όσο μαγικός κι αν είναι ο κυβερνοχώρος, όλοι γνωρίζουμε πως απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση για να μην εμπλακούν οι νέοι μας στα πλοκάμια του. Και η δράση επιβάλλεται να είναι συντονισμένη από όλους μας, γονείς αλλά και φορείς. Μόνο τότε θα οικοδομήσουμε ένα φηφιακό μέλλον ασφαλές για όλους και θα καρπωθούμε τα οφέλη του.   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News