Life & Arts Παρασκευή 8/09/2023, 14:06
LIFE & ARTS

Brian Chesky (Airbnb): Αυτή είναι η νο1 λάθος αντίληψη των ανθρώπων για την επιτυχία 

Brian Chesky (Airbnb): Αυτή είναι η νο1 λάθος αντίληψη των ανθρώπων για την επιτυχία 

Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται ότι η επίτευξη των επαγγελματικών τους στόχων θα έχει ως αποτέλεσμα το να είναι για πάντα ευτυχισμένοι, αλλά στον CEO της Airbnb, Brian Chesky, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. 

Για τον Chesky, ο στόχος ήταν να εισαχθεί η εταιρεία του στο χρηματιστήριο, είπε πρόσφατα στο podcast “Armchair Expert” του Dax Shepard. Ακόμη και όταν η δημοτικότητα και η ιδιωτική αποτίμηση της Airbnb εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, ο Chesky δεν ένιωθε επιτυχημένος. Τότε ήταν που σκέφτηκε πως αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει η εταιρεία δημόσια. 

Αλλά όταν η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα τον Δεκέμβριο του 2020 – με την αρχική της αποτίμηση των 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων να αυξάνεται στα 86,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από μια μέρα – ο Chesky δεν ένιωθε χαρούμενος, ικανοποιημένος ή ακόμη και ανακουφισμένος. Αντίθετα αυτή ήταν η αρχή «μίας από τις πιο θλιβερές περιόδους» της ζωής του, σημείωσε.

Ο Chesky πίστευε ότι η επιτυχία θα έλυνε αυτομάτως όλα του τα προβλήματα. Αλλά η εισαγωγή στο χρηματιστήριο τον έκανε να νιώθει πιο απομονωμένος από ποτέ. 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb μετακόμισε αρχικά στη Silicon Valley και ξεκίνησε την εταιρεία του το 2008 με συνιδρυτές τους Joe Gebbia και Nathan Blecharczyk.

Τότε, η τριάδα ήταν συνεχώς μαζί. Καθώς η εταιρεία μεγάλωνε, το ίδιο έκαναν και οι οικογένειες των συνιδρυτών του και ο Chesky σταδιακά περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο μόνος του.

Προσπαθώντας να μην νιώθει μοναξιά, ο Chesky αφιέρωσε όλη του την ενέργεια για να κάνει την Airbnb πιο επιτυχημένη, ελπίζοντας ότι αυτό θα τον κάνει να νιώθει ολοκληρωμένος.

«Πίστευα ότι αν ήμουν επιτυχημένος, θα είχα πολλούς ανθρώπους γύρω μου, πολλούς φίλους… όλα στη ζωή μου θα διορθώνονταν», είπε ο Chesky. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αλλά να μην νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα γεμίσουν ένα κενό μέσα τους».

Μια μελέτη δεκαετιών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ίσως έχει εξήγηση. Η συνεχιζόμενη έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 1938, διαπίστωσε ότι η καριέρα και η οικονομική επιτυχία δεν κάνουν τους συμμετέχοντες να αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένοι. Αντίθετα, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στο να είναι κοινωνικοί και στο να εξελίσσουν τις σχέσεις τους. 

«Τα χρήματα δεν μπορούν να μας αγοράσουν την ευτυχία, αλλά είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας δώσει ασφάλεια», είπε ο Marc Schulz, ένας από τους ερευνητές, στο Reuters τον Φεβρουάριο. «Στο τέλος της ημέρας, η ζωή αφορά πραγματικά τις σχέσεις μας με τους άλλους. Είναι οι σχέσεις μας που μας κρατούν ευτυχισμένους».

Ο Chesky, εντοπίζοντας το πρόβλημα, αποφάσισε να επανεπενδύσει στο να γίνει περισσότερο κοινωνικός, είπε στο podcast. Μέρος της λύσης του: Πέρυσι, έβαλε το δικό του σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο στο Airbnb. Σε επιλεγμένα Σαββατοκύριακα, οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν το επιπλέον δωμάτιό του. Η διαμονή τους περιλαμβάνει σπιτικά μπισκότα σοκολάτας και ξεναγήσεις στα κεντρικά γραφεία της Airbnb υπό την ηγεσία του Chesky.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Η δύσκολη ζωή των startupers: Τα πανάκριβα κουτιά με τα δημητριακά που έσωσαν την Airbnb

Tα 10 Airbnb που ονειρεύονται οι Έλληνες

Γιατί οι Αμερικανοί έχουν εμμονή με το φυστικοβούτυρο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News