Life & Arts Δευτέρα 5/12/2022, 07:14
LIFE & ARTS

Έκανε τον γύρο του κόσμου σε 18 μήνες: Οι 10 συμβουλές της για τα ταξίδια

Έκανε τον γύρο του κόσμου σε 18 μήνες: Οι 10 συμβουλές της για τα ταξίδια

Το 2017 μπήκε στα ρεκόρ Guinness ως η γυναίκα που ταξίδεψε ταχύτερα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έκτοτε, το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε, αλλά η 33χρονη Cassie De Pecol, η οποία έχει ταξιδέψει σε 193 χώρες μέσα σε 558 ημέρες, μοιράζεται τις 10 πιο χρήσιμες συμβουλές της για ταξίδια.

1. Να είστε ταξιδιώτης, όχι τουρίστας

Η Cassie τονίζει στο Business Insider ότι προσπαθεί να στηρίζει την τοπική οικονομία, μένοντας σε συνοικιακά ξενοδοχεία και όχι σε μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων. Επίσης, προσπαθεί να αποφεύγει τις τουριστοπαγίδες και να επισκέπτεται και να στηρίζει τις αυθεντικές ντόπιες εμπειρίες.

2. Μην αποκλείετε ολόκληρες χώρες εξαιτίας μίας κακής εμπειρίας

Εκτός από τη Βόρειο Κορέα, δεν αποκλείει να ξαναεπισκεφθεί καμία χώρα, διότι ακόμη και εάν είχε κάποια κακή εμπειρία, πάντοτε θέλει να δίνει μία δεύτερη και τρίτη ευκαιρία. Η Cassie αναγνωρίζει ότι οι κακές εμπειρίες μπορεί να οφείλονται στις συγκεκριμένες συνθήκες, την ημέρα ή την παρέα.

Η ίδια σημειώνει ότι ακόμη και οι χώρες τις οποίες ξεχωρίζει αλλάζουν συνεχώς. Ωστόσο, τονίζει ότι ο πιο υποτιμημένος προορισμός είναι το Πακιστάν, μία χώρα φυσική, με υπέροχη κουλτούρα και φιλόξενους κατοίκους.

3. Εκμεταλλευτείτε τις πιστωτικές και τους πόντους

Η Cassie συστήνει ανεπιφύλακτα την εξασφάλιση πιστωτικών καρτών με καλά ταξιδιωτικά προγράμματα πόντων. Κάποιες τράπεζες δίνουν προνόμια σε πτήσεις και άλλες σε ξενοδοχεία.

4. Μάθετε πώς να προστατεύεστε σε περίπτωση ανάγκης

Ως γυναίκα που ταξίδευε μόνη ήταν πολύ σημαντικό να μάθει να αμύνεται. Η Cassie ξέρει Krav Maga, αλλά παράλληλα συστήνει να μην περπατάτε στους δρόμους με ακουστικά, να παρατηρείτε πάντοτε τον περίγυρό σας, να μην δείχνετε ότι έχετε χαθεί και πάντοτε να ξέρετε τον προορισμό σας. Επίσης, προτείνει να ενημερώνετε τουλάχιστον έναν γνωστό σας για το πού βρίσκεστε και να μην αισθάνεστε την ανάγκη να μιλάτε και να απαντάτε σε όποιον σας συναντά.

5. Να παίρνετε μαζί σας στοπ πόρτας, σπρέι πιπεριού και συσκευή πλοήγησης με δορυφορικό GPS

Η Cassie θυμάται όταν ένας άνδρας διέρρηξε το δωμάτιο του ξενοδοχείου της στην Μπουρκίνα Φάσο στις 3 το πρωί. Ήλπιζε να είχε τότε ένα στοπ πόρτας, ώστε να μπορέσει να τον είχε σταματήσει. Παράλληλα προτείνει σπρέι πιπεριού, το οποίο μπορεί κανείς να φέρει μαζί του στην αποσκευή που παραδίδει στο γκισέ του αεροδρομίου. Τέλος, προτείνει συσκευή με δορυφορικό GPS, το οποίο θα στέλνει και σήμα SOS. Εάν δηλαδή δεν λειτουργεί το κινητό σας, η συσκευή αυτή μπορεί να στείλει σήμα κινδύνου.

Έκανε τον γύρο του κόσμου σε 18 μήνες: Οι 10 συμβουλές της για τα ταξίδια-1
φωτ. cassiedepecol.com

6. Συνήθως τα ξενοδοχεία είναι φθηνότερα από Airbnb για solo ταξιδιώτες

Από τα περίπου 10 Airbnb που έχει μείνει η Cassie προτιμά τα ξενοδοχεία, στα οποία στράφηκε αρχικά για λόγους ασφάλειας. Μπορεί να προσφέρουν μεταφορά από το αεροδρόμιο και να έχουν κάποιον στη ρεσεψιόν για περίπτωση ανάγκης. Παράλληλα, συνήθως ήταν και φθηνότερα, λέει η ίδια, η οποία αναγνωρίζει όμως ότι απέκτησε μοναδικές εμπειρίες και από τα Airbnb.

7. Να είστε συμπονετικοί και σεμνοί, μπορεί να βοηθήσει να εγκλιματιστείτε σε μία διαφορετική κουλτούρα

Η Cassie ανακαλεί όταν στα 18 της ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός Βόρειας Αμερικής και είχε πάθει ένα «πολιτισμικό σοκ». Άρχισε λοιπόν να σκέφτεται ότι όλοι είναι άνθρωποι σαν την ίδια, που προσπαθούν να επιβιώσουν στις δικές τους συνθήκες. Έτσι, προσαρμόστηκε και ξεκίνησε να αισθάνεται οικειότητα ακόμη και τα πιο περίεργα μέρη. Σκεφτόταν ότι όλοι τελικά έχουν τις ίδιες ανάγκες, συντροφιά, φαγητό, νερό και ένα σπίτι. Για να δεθεί με τις κουλτούρες που συναντούσε αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να δει και να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που της «άνοιξε τα μάτια».

8. Ψάξτε πώς μπορείτε να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα

Η Cassie θεωρεί ότι όλοι θα πρέπει να ψάχνουν βιώσιμους τρόπους ταξιδιού. Για παράδειγμα κάποιες αεροπορικές έχουν μοντέλα αντιστάθμισης των εκπομπών του άνθρακα. Διαφορετικά, μπορείτε να κάνετε δωρεές σε οργανώσεις στα μέρη που επισκέπτεστε. Η ίδια δηλώνει ότι φύτευε δέντρα σε χώρες που επισκεπτόταν και έμενε σε ξενοδοχεία που ακολουθούσαν βιώσιμες τακτικές.

9. Να ταξιδεύετε με ελαφριές αποσκευές

Κάνοντας το γύρο του κόσμου, η Cassie είχε μόνο ένα σακίδιο με μία αλλαξιά, δύο κολάν, δύο αθλητικά σουτιέν, κάποια επιπλέον ρούχα και τον εξοπλισμό της κάμερας. Η ίδια παραδέχεται όμως ότι της είναι πλέον πιο δύσκολο να έχει τόσο λίγα μαζί της και συχνά παραδίδει και μία επιπλέον αποσκευή στο αεροδρόμιο.

10. Αξιοποιήστε τους πόντους στις αεροπορικές

Μαζέψτε πόντους, γίνετε μέλη σε όλους τους ξενοδοχειακούς ομίλους και τις αεροπορικές και χρησιμοποιείστε την πιστωτική σας για ό,τι κάνετε, ώστε να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους μπορείτε, λέει η Cassie στο Business Insider. Και προσθέτει ότι τα ταξίδια δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ακριβά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Τι να περιμένετε σε μία πτήση: Όλα τα μυστικά από δύο αεροσυνοδούς

Οι καλύτεροι προορισμοί για… σόλο ταξιδιώτες

Ταξίδια: Ο πιο trending προορισμός του 2023 και πότε να πάτε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News