Life & Arts Τρίτη 12/01/2021, 18:37
LIFE & ARTS

Λάνα Ντελ Ρέι: Αμφιλεγόμενη και υπέροχη… ξανά

Λάνα Ντελ Ρέι: Αμφιλεγόμενη και υπέροχη… ξανά

Φαίνεται πως κάποιοι καλλιτέχνες είναι «καταδικασμένοι» να χαρακτηρίζονται ως αμφιλεγόμενοι ή τουλάχιστον να προκαλούν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχεδόν με οτιδήποτε κάνουν. Μια εξ αυτών είναι και η Λάνα Ντελ Ρέι, η οποία εχθές αποκάλυψε το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ της με τίτλο «Chemtrails Over the Country Club» που θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαρτίου, ταυτόχρονα με ένα αρκετά παράξενο video clip που συνοδεύει το ομώνυμο κομμάτι.

Λάνα Ντελ Ρέι: Αμφιλεγόμενη και υπέροχη… ξανά-1
Φωτ.: stereogum.com

Εκεί η δημοφιλής ποπ τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια μας δίνει αρχικά μια εικόνα που περιμένουμε: η ίδια με 60s αμφίεση οδηγεί ένα επίσης vintage κόκκινο κάμπριο αυτοκίνητο, πηγαίνοντας προς το country club για να χαλαρώσει δίπλα στην πισίνα με τις φίλες της. Νοσταλγική ατμόσφαιρα, αιθέριος ρομαντισμός και μπόλικη κινηματογραφική πατίνα, όλα βρίσκονται εκεί ως συνήθως συνοδεύοντας άλλο ένα από τα όμορφα, μελωδικά κομμάτια της Λάνα, μέχρι που τα πάντα -οπτικά τουλάχιστον- αλλάζουν· ξαφνικά και ενώ το σκοτάδι πέφτει, τραγουδίστρια και φίλες μετατρέπονται σε σέξι… λυκανθρώπους, το κόκκινο κάμπριο παραδίδεται στις φλόγες και τα κορίτσια ξεκινούν (φαινομενικά) για μια νύχτα ακολασίας. Τελικά οι περισσότερες καταλήγουν να αναστενάζουν μόνες στα κρεβάτια.

Η παράδοξη εικονοποιία και ο αισθησιασμός που αποπνέει το τελικό αποτέλεσμα ίσως και να είχαν μείνει ασχολίαστα αν επρόκειτο για άλλον καλλιτέχνη. Στην περίπτωση της Λάνα Ντελ Ρέι ωστόσο, η οποία έχει στο πρόσφατο παρελθόν κατηγορηθεί για έλλειψη… αλληλεγγύης προς το φεμινιστικό κίνημα και -ακόμα χειρότερα- ενίσχυση των στερεοτύπων κατά των γυναικών, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ακόμα το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ, στο οποίο απεικονίζεται εκείνη μαζί με πολλές ακόμα γυναίκες να ποζάρουν χαρούμενες γύρω από ένα τραπέζι. Το γεγονός ότι κάποιες από τις γυναίκες είναι έγχρωμες θεωρήθηκε σαν «διόρθωση» από μέρους της καλλιτέχνιδας, η οποία έχει επίσης κατηγορηθεί στο παρελθόν για πολύ «λευκές» συνεργασίες. Η ίδια πάντως απάντησε πως αυτές οι κοπέλες είναι απλώς οι καλύτερες φίλες της…

Η αλήθεια, ως συνήθως, βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση. Στην Λάνα αρέσει αρκετά να προκαλεί συζητήσεις και ο κόσμος λατρεύει να τσακώνεται με θέμα την Λάνα. Αυτό που μετράει πραγματικά ωστόσο είναι η μουσική και εκεί η Αμερικανίδα σταρ «το έχει» σίγουρα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες συναδέλφους της, γράφει εκείνη τους στίχους της και τους ερμηνεύει με έναν μοναδικό τρόπο, άμεσα αναγνωρίσιμο από οποιονδήποτε. Στο νέο άλμπουμ ένα από τα κομμάτια τιτλοφορείται «Let Me Love You Like a Woman», κάτι που μοιάζει με απάντηση σε διάφορους επικριτές. Στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για άλλο ένα όμορφο τραγούδι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News