Life & Arts Τετάρτη 28/06/2023, 07:09
LIFE & ARTS

Το κουβάλημα της συζύγου και τι σημαίνει «kalsarikännit»: 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τη Φινλανδία 

Το κουβάλημα της συζύγου και τι σημαίνει «kalsarikännit»: 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τη Φινλανδία 

Η Φινλανδία είναι γνωστή ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που την κάνουν ξεχωριστή από την πρώτη θέση σε αυτή την κατάταξη. 

Η αραιοκατοικημένη χώρα έχει λίγο παραπάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι αντέχουν στους σκληρούς χειμώνες, πίνουν πολύ καφέ και μπορεί να είναι λίγο απαισιόδοξοι. Η Φινλανδία είναι επίσης γνωστή για τις σάουνες και το ισχυρό κράτος πρόνοιας και έχει πολλές ασυνήθιστες παραδόσεις και έθιμα.

Ακολουθούν πέντε από τα πιο εκπληκτικά πράγματα για τη χώρα: 

1. Οι κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα βασίζονται στο εισόδημα

Στη Φινλανδία, τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα βασίζονται στο πόσα χρήματα βγάζει ένας κάτοικος, καθώς και στο πόσο γρήγορα οδηγούσε.
Η χώρα έχει ένα σύστημα «προστίμου ημέρας», το οποίο υπολογίζεται από το ημερήσιο διαθέσιμο εισόδημα του παραβάτη και το πόσο υπερέβαινε το όριο ταχύτητας.

Το σύστημα οδήγησε σε ορισμένα απίστευτα πρόστιμα. Νωρίτερα φέτος, σε ένα Φινλανδό πολυεκατομμυριούχο επιβλήθηκε πρόστιμο 121.000 ευρώ, επειδή υπερέβη το όριο ταχύτητας.

2. Αντιστοιχεί περίπου μισή σάουνα σε κάθε άτομο

Ο τουριστικός ιστότοπος Visit Finland υπολογίζει ότι υπάρχουν τρία εκατομμύρια σάουνες στη Φινλανδία — που ισοδυναμούν σε λίγο πάνω από μισή σάουνα ανά Φινλανδό.

Η κουλτούρα της σάουνας είναι σημαντικό μέρος της φινλανδικής καθημερινής ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και υπάρχουν σάουνες σε πολυκατοικίες, σπίτια, εστιατόρια, ακόμη και κυβερνητικά κτίρια.

3. Η φινλανδική κυβέρνηση δίνει σε όλες τις νέες οικογένειες ένα κουτί για να βάλουν το μωρό τους

Το πακέτο μητρότητας της Φινλανδίας — γνωστό ως äitiyspakkaus ή ως «παιδικό κουτί» —είναι ένα κιτ που αποστέλλεται από την κυβέρνηση στους γονείς των νεογέννητων παιδιών.

Το κουτί περιέχει είδη πρώτης ανάγκης όπως ρούχα, σαλιάρες, πάνες και προϊόντα μπάνιου, μεταξύ άλλων. Το ίδιο το κουτί είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό στρώμα και ένα σεντόνι, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλές μέρος για να κοιμηθεί ένα νεογέννητο.

Τα κουτιά έχουν αποδειχθεί δημοφιλή σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Φινλανδία, οι γονείς στις ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν για αυτά, όπως μεταδίδει το Business Insider.

4. Η χώρα φιλοξενεί ένα άθλημα που λέγεται «wife-carrying»

Το κουβάλημα συζύγου είναι πλέον διεθνές άθλημα, αλλά το παγκόσμιο πρωτάθλημα εξακολουθεί να διεξάγεται στο Sonkajärvi της Φινλανδίας.

Το άθλημα παραδοσιακά περιλαμβάνει έναν άνδρα σύντροφο που κουβαλάει τη γυναίκα του στην πλάτη του, καθώς ολοκληρώνουν μια διαδρομή με εμπόδια. Οι κανόνες έχουν εξελιχθεί ελαφρώς με τα χρόνια και οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να κουβαλούν τις πραγματικές τους συζύγους.

Ωστόσο, η «σύζυγος» πρέπει να είναι τουλάχιστον 17 ετών και να ζυγίζει τουλάχιστον 49 κιλά. Εάν η γυναίκα σύντροφος είναι πιο ελαφριά, θα πρέπει να κουβαλάει ένα σακίδιο, για να αυξήσει… τα συζυγικά βάρη.

5. Οι Φινλανδοί έχουν μια λέξη για να μένουν μέσα και να πίνουν φορώντας εσώρουχα

Το «kalsarikännit» μεταφράζεται ως το να πίνει κανείς στο σπίτι, μόνος, με τα εσώρουχά του.  

Άλλες φινλανδικές λέξεις περιλαμβάνουν το «vahingonilo», που σημαίνει να απολαμβάνεις την ατυχία κάποιου άλλου, και το «sisu», που είναι ένα είδος στωικής αποφασιστικότητας. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι Φινλανδοί δεν είναι ευτυχισμένοι, απλώς ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Οι Φιλανδοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο – Μάθετε το μυστικό τους, και μάλιστα δωρεάν

Αυτές οι δουλειές έχουν τους πιο δυστυχισμένους εργαζόμενους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News