Life & Arts Πέμπτη 8/06/2023, 09:11
LIFE & ARTS

Παρθενογένεση σε ζωολογικό κήπο: Κροκόδειλος γέννησε αυγό – Είναι μόνος του εδώ και 16 χρόνια

Παρθενογένεση σε ζωολογικό κήπο: Κροκόδειλος γέννησε αυγό – Είναι μόνος του εδώ και 16 χρόνια

Η πρώτη περίπτωση παρθενογένεσης σε κροκόδειλο εντοπίστηκε σε ζωολογικό κήπο στην Κόστα Ρίκα.

Ο 18χρονος θηλυκός κροκόδειλος, που βρίσκεται στον ζωολογικό κήπο από τα 2 του έτη και δεν έρθει ποτέ σε επαφή με άλλους κροκόδειλους, παρήγαγε ένα έμβρυο που ήταν 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον ίδιο.

Το φαινόμενο της λεγόμενης παρθενογένεσης έχει εντοπιστεί σε είδη πτηνών, ψαριών και άλλων ερπετών, αλλά ποτέ άλλοτε στους κροκόδειλους, σύμφωνα με το BBC.

Οι επιστήμονες λένε ότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει κληρονομηθεί από έναν πρόγονο στην πορεία της εξέλιξης, επομένως αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως και οι δεινόσαυροι να μπορούσαν να αυτοαναπαραχθούν.

Το αυγό που γέννησε ο κροκόδειλος είχε μέσα ένα πλήρως σχηματισμένο έμβρυο, όμως αυτό ήταν νεκρό και έτσι δεν εκκολάφθηκε.

Η επιστημονική ομάδα του πάρκου επικοινώνησε με τον Dr Warren Booth, του Virginia Tech των ΗΠΑ, ο οποίος μελετά εδώ και 11 χρόνια τις παρθενογενέσεις. Αφότου ανέλυσε το έμβρυο, διαπίστωσε ότι ήταν πάνω από 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τη μητέρα του, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε πατέρα.

Μάλιστα, όπως είπε στο BBC, δεν εξεπλάγη από την ανακάλυψη. «Το βλέπουμε σε καρχαρίες, πουλιά, φίδια και σαύρες και είναι εντυπωσιακά κοινό και διαδεδομένο».

Ο ίδιος υποθέτει ότι ο λόγος για τον οποίο η παρθενογένεση δεν έχει παρατηρηθεί στους κροκόδειλους έως σήμερα είναι επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν εστιάσει σε αυτούς. «Υπήρξε μεγάλη αύξηση στις αναφορές παρθενογένεσης όταν οι άνθρωποι άρχισαν να παίρνουν φίδια για κατοικίδια. Αλλά οι ιδιοκτήτες ερπετών σπάνια έχουν στο σπίτι τους έναν κροκόδειλο», είπε.

Μια θεωρία είναι ότι η παρθενογένεση εμφανίζεται στα είδη των ζώων όταν μειώνονται οι αριθμοί τους και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Σύμφωνα με τον Dr Booth, αυτό μπορεί να συνέβη σε ορισμένα είδη δεινοσαύρων όταν ο αριθμός τους μειώθηκε λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών.

 «Το γεγονός ότι ο μηχανισμός της παρθενογένεσης είναι ο ίδιος σε τόσα πολλά διαφορετικά είδη υποδηλώνει ότι είναι ένα πολύ αρχαίο χαρακτηριστικό που έχει κληρονομηθεί ανά τους αιώνες. Έτσι, αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν επίσης να αναπαραχθούν με αυτόν τον τρόπο».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Όρκες επιτίθενται σε σκάφη – Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο

«Εξίσου έξυπνα με τις γάτες»: Η πρώτη μονάδα εκτροφής χταποδιών προκαλεί αντιδράσεις

Το σπάνιο ψάρι που περπατάει αντί να κολυμπάει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News