Life & Arts Πέμπτη 11/08/2022, 22:23
LIFE & ARTS

Ανακάλυψη απολιθωμάτων ενός μικρού «θωρακισμένου» δεινόσαυρου στη νότια Αργεντινή

Ανακάλυψη απολιθωμάτων ενός μικρού «θωρακισμένου» δεινόσαυρου στη νότια Αργεντινή

Οι παλαιοντολόγοι προανήγγειλαν την Πέμπτη την ανακάλυψη ενός άγνωστου μικρού δεινοσαύρου εξοπλισμένου με «πανοπλία» στη νότια Αργεντινή, ενός πλάσματος που πιθανότατα περπατούσε όρθιο στα πίσω του πόδια περιπλανώμενο σε ένα, μάλλον, βρώμικο τοπίο πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια.

Ο δεινόσαυρος της Κρητιδικής περιόδου, ονόματι Jakapil kaniukura, φαίνεται ότι ήταν καλά προστατευμένος με σειρές οστέινων πανοπλιών σε σχήμα δίσκου κατά μήκος του λαιμού και της πλάτης του και μέχρι την ουρά του, είπαν. Είχε μήκος περίπου 5 πόδια (1,5 μέτρο) και ζύγιζε μόνο 9 έως 15 λίβρες (4-7 κιλά), παρόμοιο με μια μέση οικιακή γάτα.

Τα απολιθωμένα υπολείμματά του ανασκάφηκαν την περασμένη δεκαετία κοντά σε ένα φράγμα στην Παταγονία στην παλαιοντολογική ζώνη La Buitrera της επαρχίας Ρίο Νέγκρο. Οι επιστήμονες περιέγραψαν τον Jakapil σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι επιστήμονες είπαν ότι ο Jakapil σηματοδοτεί μια πρώτη στο είδος του ανακάλυψη ενός θωρακισμένου δεινοσαύρου από την Κρητιδική περίοδο στη Νότια Αμερική. Είναι μέρος της ομάδας δεινοσαύρων θυρεοφόρων που περιλαμβάνει τους Στεγόσαυρους, γνωστούς για τις οστέινες πίσω πλάκες και την αιχμηρή ουρά τους, και τον Ανκυλόσαυρο ο οποίος ήταν καλυμμένος με πανοπλία και με ουρά σαν ρόπαλο.

Ο επικεφαλής παλαιοντολόγος Sebastian Apesteguia και οι συνάδελφοί του βρήκαν έναν μερικό σκελετό Jakapil μαζί με 15 θραύσματα δοντιών που είχαν σχήμα φύλλου, παρόμοιο με τα δόντια του ιγκουάνα.

Ο Jakapil μοιάζει με μια πρωτόγονη μορφή Θυρεοφόρα που έζησε πολύ νωρίτερα, γεγονός που προκαλεί έκπληξη αυτός ότι χρονολογείται από την Κρητιδική. Ο Apesteguia είπε ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει ανασκαφεί τέτοιο θυρεοφόρα πουθενά στο νότιο ημισφαίριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Εντοπίστηκε θαλάσσιος δράκος μήκους 10 μέτρων

Το σπάνιο ψάρι που περπατάει αντί να κολυμπάει

Βρέθηκε ένα τέλεια διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου ηλικίας 66 εκατ. ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News