Life & Arts Τετάρτη 26/04/2023, 07:20
LIFE & ARTS

Ρωμαϊκή προτομή 2.000 ετών αγοράστηκε για 34,99 δολάρια σε κατάστημα μεταχειρισμένων 

Ρωμαϊκή προτομή 2.000 ετών αγοράστηκε για 34,99 δολάρια σε κατάστημα μεταχειρισμένων 

Το 2018, η Laura Young επισκέφτηκε ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα είδη στο Τέξας, ψάχνοντας για οτιδήποτε της φαινόταν ενδιαφέρον. 

Λίγη ώρα μετά, της κέντρισε την προσοχή μία μαρμάρινη προτομή που απεικόνιζε ένα άντρα, η οποία πωλούνταν για μόλις 34,99 δολάρια. 

Αυτό που δεν γνώριζε ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το απόκτημά της έκρυβε μία ιστορία χιλιετιών από πίσω, αφού πρόκειται για μία ρωμαϊκή προτομή 2.000 ετών. 

Η ίδια είπε στο CNN, πως η ανακάλυψη αυτή ήταν πραγματικά γλυκόπικρη, ωστόσο θα επισκεφτεί την προτομή στην Γερμανία, όπου θα πάει και από όπου είχε έρθει. 

Πώς βρέθηκε να πωλείται για… ούτε 35 δολάρια

Το ερώτημα όμως είναι, πώς είναι δυνατόν ένα αρχαίο κειμήλιο να φτάνει σε ένα ράφι με μεταχειρισμένα είδη;

Η προτομή στεγαζόταν αρχικά σε ένα αντίγραφο ενός σπιτιού της Πομπηίας, γνωστό και ως Pompejanum, και μεταφέρθηκε για αποθήκευση λίγο πριν καταστραφεί το κτίριο κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.

Στη συνέχεια, πιστεύεται ότι γύρω στη δεκαετία του 1950 ένας Αμερικανός στρατιώτης έκλεψε την προτομή και την πήγε στις ΗΠΑ και τελικά κατέληξε στο μαγαζί και στα χέρια της Young.

Η ίδια έμαθε για το «διαμάντι» που είχε στην κατοχή της, όταν κατά την έρευνα για την καταγωγή της προτομής, ήρθε σε επαφή με τον οίκο Sotheby’s, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ήταν περίπου 2.000 ετών.

Τον τελευταίο χρόνο η προτομή εκτίθεται ως δάνειο στο Μουσείο Τέχνης του Σαν Αντόνιο (SAMA) από τη Γλυπτοθήκη του Μονάχου και τον επόμενο μήνα θα επιστραφεί στη Γερμανία.

Ποιος είναι ο μυστηριώδης άντρας

Ρωμαϊκή προτομή 2.000 ετών αγοράστηκε για 34,99 δολάρια σε κατάστημα μεταχειρισμένων -1
Φωτ.: Bavarian Administration of State-Owned Palaces, Gardens and Lakes

Η ταυτότητα της προτομής δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, αλλά η ομάδα του SAMA είπε στο CNN ότι πιστεύει ότι μοιάζει με τον Ρωμαίο στρατιωτικό ηγέτη Σέξτο Πομπήιο.

Η 21η Μαΐου θα είναι η τελευταία μέρα του αντικειμένου στο μουσείο, αφού στη συνέχεια θα αποσταλεί πίσω στη Γερμανία.

Το SAMA σημείωσε ότι η προτομή θα ενωθεί με δύο άλλα ρωμαϊκά γλυπτά από το μουσείο και θα ταξιδέψουν πίσω στη Γερμανία για να είναι ξανά μαζί για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Για να είναι σίγουρο το αίσιο τέλος στην ιστορία, ένας εκπρόσωπος της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, θα επιβλέπει τη διαδικασία συσκευασίας των αντικειμένων και θα τα φυλάει προσωπικά έως ότου γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ιταλία: «Στο σπίτι τους» επιστρέφουν κλεμμένα έργα αξίας 19 εκατ. δολαρίων 

ΥΠΠΟΑ: Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα, από την Ελβετία, 15 αρχαία αντικείμενα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News