Life & Arts Παρασκευή 14/04/2023, 14:19
LIFE & ARTS

Ασία: Οι νέοι σπαταλούν όλο τους το μισθό χωρίς να αποταμιεύουν τίποτα 

Ασία: Οι νέοι σπαταλούν όλο τους το μισθό χωρίς να αποταμιεύουν τίποτα 

Ο Eric Hsu θυμάται μια εποχή που ήταν 10 μέρες μακριά από την ημέρα πληρωμής και του είχαν απομείνει μόλις 32 δολάρια και δεν είχε χρήματα στην άκρη. 

«Χρησιμοποίησα τα υπόλοιπα χρήματα που είχα για να αγοράσω καρβέλια λευκό ψωμί και τα έτρωγα και για τα τρία γεύματα της μέρας μέχρι να έρθει η αμοιβή μου», είπε στο CNBC.

«Έχω μισθό μεγαλύτερο από το μέσο εισόδημα. Αλλά εξακολουθώ να νιώθω πολύ φτωχός κάθε μήνα,» πρόσθεσε.

Ο Hsu ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων στην Ταϊβάν, οι οποίοι συνήθως είναι νέοι και ελεύθεροι και σπαταλούν όλο τους το μισθό κάθε μήνα, χωρίς να αποταμιεύουν τίποτα. 

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι το 40% των νεαρών μη δεσμευμένων που ζουν σε μεγάλες πόλεις της Κίνας βασίζονται στην ημέρα πληρωμής τους, καθώς ξοδεύουν κάθε μήνα όλα τους τα χρήματα, σύμφωνα με μια τοπική έκθεση.

Πρόκειται για την αντίθετη ακριβώς συμπεριφορά, από αυτή που είχαν οι γονείς της νέας γενιάς, οι οποίοι μάζευαν στην άκρη το κάθε σεντ, αντί να το σπαταλούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNBC. 

Ενώ το ποσοστό πληθωρισμού 2,4% της Ταϊβάν είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με πολλά μέρη του κόσμου, οι τιμές καταναλωτή και το κόστος των τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο πολλούς από τους νέους με τις εν λόγω συνήθειες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός που μπορεί να τους οδηγεί στο να ξοδεύουν όλα τους τα χρήματα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και η νοοτροπία του «ζεις μόνο μια φορά» που τους ενθαρρύνει να ξοδέψουν ό,τι μπορούν – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα αναλάβουν χρέος.

Ο Hsu ήθελε να αποπληρώσει το φοιτητικό του δάνειο, αντί να συγκεντρώσει οικονομίες για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Αλλά μετά συνειδητοποίησε ότι μπορεί να κάνει και τα δύο, με την χρήση της πιστωτικής κάρτας. Πριν το καταλάβει είχε τέσσερις πιστωτικές κάρτες και σχεδόν το 70% του μισθού του κάθε μήνα, προοριζόταν για την εξόφληση τέτοιων χρεών – αφήνοντας ελάχιστα χρήματα για αποταμίευση.

Ο Hsu αναγνώρισε ότι ενώ το ήμισυ του χρέους του ήταν για απαραίτητα καθημερινά έξοδα, το άλλο μισό οφείλεται στις «επιλογές του τρόπου ζωής και τις επιθυμίες του».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Διαπραγματεύσεις: Οι 5 μύθοι που σας στερούν έναν καλύτερο μισθό

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου πέθανε και κανείς δεν το πρόσεξε

Aξίζει τα λεφτά του το πιο ακριβό σάντουιτς του κόσμου;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News