Green Economy Τετάρτη 28/12/2022, 21:19
GREEN ECONOMY

Η Exxon μηνύει την ΕΕ για τον έκτακτο φόρο κατά των πετρελαϊκών εταιρειών

Η Exxon μηνύει την ΕΕ για τον έκτακτο φόρο κατά των πετρελαϊκών εταιρειών

Η Exxon Mobil μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να εξαλείψει έναν νέο έκτακτο φόρο κατά των πετρελαϊκών ομίλων, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει νομική εξουσία να επιβάλει την εισφορά.

Η αγωγή αποτελεί μια σημαντική απάντηση στον φόρο από την πετρελαϊκή βιομηχανία που έχει αποκομίσει κέρδη ρεκόρ φέτος, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αγωγή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον φόρο, με τον οποίο θα εισπράττονταν δισεκατομμύρια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών. 

Η Exxon δήλωσε ότι η αγωγή κατατέθηκε την Τετάρτη από τις ολλανδικές και γερμανικές θυγατρικές της στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο φόρος είναι αντιπαραγωγικός, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Exxon Κέισι Νόρτον, και θα «υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει την εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια και προϊόντα καυσίμων».

Η οικονομική διευθύντρια της Exxon, Kathy Mikells δήλωσε πρόσφατα στους επενδυτές ότι οι έκτακτοι φόροι θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023. Η εκτίμηση «εξαρτάται από την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας ανά χώρα».

Η Exxon επανήλθε πρόσφατα στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του S&P 500 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την καλύτερη χρονιά της. Ο πετρελαϊκός κολοσσός δήλωσε ότι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ευρωπαϊκή διύλιση την τελευταία δεκαετία, ρίχνοντας περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε μεγάλα έργα διύλισης.

Καθώς η Exxon εξετάζει μελλοντικές ευρωπαϊκές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, «αναζητούμε ισχυρές επιχειρηματικές περιπτώσεις που υποστηρίζονται από ένα σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό κλίμα», δήλωσε ο Norton. «Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News