Green Economy Κυριακή 29/05/2022, 20:22
GREEN ECONOMY

Ουγγαρία: Παραμένει ο παράγοντας «Χ» στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο

Ουγγαρία: Παραμένει ο παράγοντας «Χ» στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να είναι η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θέτει εμπόδια στο αναθεωρημένο πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι αμφιβολίες αυτές παραμένουν, σχετικά με το αν η Ουγγαρία θα υποστηρίξει τη νέα συμβιβαστική λύση που της διασφαλίζει τον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία, όπως υποστηρίζουν κύκλοι των Βρυξελλών κι ενώ σήμερα στην πρωτεύουσα του Βελγίου συναντήθηκαν πρεσβευτές της Ε.Ε. για να συζητήσουν για το αναθεωρημένο πακέτο κυρώσεων.

Οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα το πρωί καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το απόγευμα της Δευτέρας, δήλωσε αξιωματούχος της Ένωσης.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέρρευσε μια πρόταση με την οποία απαγορεύει τις συναλλαγές με ρωσικό πετρέλαιο διά θαλάσσης μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ θα μεταθέσει τους περιορισμούς στις εισαγωγές του ορυκτού καυσίμου από τον αγωγό Ντρούζμπα, μέσω του οποίου ρέει ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών της Ρωσίας προς την Ουγγαρία, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση επί του θέματος, οι οποίες όμως ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Βάσει του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε., προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή κυρώσεις απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 27 κρατών-μελών. Επί της παρούσης εξακολουθεί να υφίσταται μια διχογνωμία, καθώς αρκετές χώρες έχουν αντιταχθεί στη διάκριση για τις παραδόσεις παραδόσεων μέσω θαλάσσης και αγωγών, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός είναι άδικος καθώς θα πλήττει δυσανάλογα τις προμήθειες τους. Από την άλλη μεριά υπάρχουν χώρες που ανησυχούν ότι οι οι προτεινόμενοι συμβιβασμοί θα μαλακώνουν υπερβολικά το πακέτο των κυρώσεων.

Το μέτρο να απαγορεύεται σε Ρώσους πολίτες να αγοράζουν ακίνητα στην Ε.Ε. αποσύρθηκε από την τελευταία έκδοση του κειμένου μετά τις πιέσεις από την Κύπρο, σύμφωνα με τις πηγές. Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του εμπάργκο στο πετρέλαιο, έχει οδηγήσει επίσης άλλα κράτη-μέλη να ζητούν εξαιρέσεις από το προτεινόμενο πακέτο.

Οι προσπάθειες της Ε.Ε. να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και την ικανότητα της Ρωσίας να εκτρέψει τις εξαγωγές πετρελαίου της σε περίπτωση ευρωπαϊκού εμπάργκο, έχουν ήδη αμβλυνθεί στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες μέσω δεξαμενόπλοιων.

Το εμπάργκο για απαγόρευση εισαγωγών μέσω θαλάσσης, θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά σε περισσότερο από έξι μήνες για το αργό πετρέλαιο και σε οκτώ μήνες για τα προϊόντα διύλισης.

Πριν την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έστελνε περί των 720.000 βαρελιών αργού την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της πέρυσι, όταν οι θαλάσσιοι όγκοι μέσω των λιμανιών της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής ανέρχονταν σε 1,57 εκατ. βαρέλια.

Το μεγαλύτερο μέρος του ορυκτού καυσίμου μέσω των αγωγών κατευθύνεται προς τη Γερμανία και την Πολωνία, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν δείξει τη διάθεση να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο ανεξάρτητης το πώς θα κινηθεί η Ε.Ε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News