Green Economy Κυριακή 4/12/2022, 17:07
GREEN ECONOMY

Κομισιόν: Βλέπει «φυγή» επενδύσεων προς τις ΗΠΑ – Πώς θα τη σταματήσει

Κομισιόν: Βλέπει «φυγή» επενδύσεων προς τις ΗΠΑ – Πώς θα τη σταματήσει

Στην προσαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις δρομολογείται η Ε.Ε. προκειμένου να αποτραπεί η φυγή των επενδύσεων, την οποία αναμένεται να πυροδοτήσει το νέο αμερικανικό πακέτο επιδοτήσεων πράσινης ενέργειας. Αυτό εξήγγειλε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο ομιλίας της στις Βρυξέλλες.

«Ο ανταγωνισμός είναι καλός…αλλά αυτός ο ανταγωνισμός θα πρέπει να σέβεται τους ίσους όρους», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια. «Το Inflation Reduction Act (σ.σ. ο νόμος που ψήφισε το Κογκρέσο τον Αύγουστο με στόχο μεταξύ άλλων την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης) θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πλαίσια των κρατικών ενισχύσεων και να τα προσαρμόσουμε σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ε.Ε. ανησυχεί ότι το αμερικανικό σχέδιο αξίας 430 δισ. δολαρίων με τις γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές θα απομακρύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από το μπλοκ και θα επιβαρύνει όσους δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο, από κατασκευαστές αυτοκινήτων μέχρι τις εταιρείες της πράσινης τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό πρόκειται να συζητηθεί μεταξύ άλλων στην αυριανή συζήτηση της Επιτροπής Εμπορίου και Τεχνολογίας Ε.Ε.-ΗΠΑ.

Ενέργεια

Η ίδια αναφέρθηκε και στις εξελίξεις αναφορικά με την ενεργειακή κρίση: «Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία έκοψε το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών σε μόλις οκτώ μήνες. «Μπορέσαμε όμως να το αναπληρώσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για κάτι «αξιοσημείωτο» και κάτι «που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο».

«Αυτούς τους οχτώ μήνες, όχι μόνο δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, αλλά καταφέραμε επίσης να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου μας κατά περίπου 96%. Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα. Αλλά αυτό έχει το κόστος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Και όλα αυτά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών – ιδιαίτερα των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας μας», επεσήμανε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μια επιθετική Ρωσία απειλεί τις δημοκρατίες μας και μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», ενώ σχετικά με το Πεκίνο σημείωσε ότι «μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα καλλιεργεί εξαρτήσεις σε όλες τις ηπείρους, για να προβάλλει την εξουσία για τα δικά της συμφέροντα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετακομίζει στις ΗΠΑ – Ίσως μόνιμα

Συνομιλίες ΕΕ – ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα με επίκεντρο τον νέο νόμο για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News