Green Economy Σάββατο 3/12/2022, 07:35
GREEN ECONOMY

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG η Ελλάδα

Η χώρα µας έφερε το φετινό 10µηνο περισσότερα φορτία κατά περίπου 1 εκατ. µετρικούς τόνους έναντι της περυσινής περιόδου.

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG η Ελλάδα

Στις υψηλότερες θέσεις παγκοσµίως ως προς την αύξηση των εισαγωγών LNG το φετινό δεκάµηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού βρέθηκε η Ελλάδα. Την ίδια στιγµή, το FSRU Αλεξανδρούπολης συγκαταλέγεται στους top 4 υπό κατασκευήν τερµατικούς σταθµούς LNG της Ε.Ε. σε σχέση µε τη δυναµικότητα επαναεριοποίησης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις προοπτικές της χώρας να µετεξελιχθεί σε κόµβο µεταφοράς φυσικού αερίου της Ν.Α. Ευρώπης, σε µια περίοδο κατά την οποία οι χώρες ιδίως της Ε.Ε. στρέφονται στο LNG στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του World LNG Summit & Awards που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ο ανεξάρτητος σύµβουλος για την αγορά LNG Andy Flower παρουσίασε έκθεση µε τις προοπτικές του κλάδου, αλλά και την παρούσα κατάσταση της προσφοράς και ζήτησης. Σύµφωνα µε αυτά, η Ελλάδα είναι η 12η σε σύνολο 45 χωρών παγκοσµίως µε τη µεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022.

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG η Ελλάδα-1

Η χώρα µας έφερε περισσότερα φορτία κατά περίπου 1 εκατ. µετρικούς τόνους έναντι της περυσινής περιόδου. Πρώτη χώρα µε τη µεγαλύτερη άνοδο των εισαγωγών ήταν η Γαλλία. Αύξησε κατά περίπου 10 εκατ. τόνους (mtpa) τις εισαγωγές LNG, ακολούθησε το Ηνωµένο Βασίλειο µε αύξηση 6 εκατ. τόνων, η Ισπανία ήταν η τρίτη χώρα που διεύρυνε σχεδόν κατά 6 εκατ. τόνους τις εισαγωγές της κ.λπ.

Από την ίδια έκθεση αποκαλύπτεται επίσης και το µέγεθος της δυναµικότητας του FSRU Αλεξανδρούπολης. Πιο συγκεκριµένα παρουσιάζονται οι 14 σταθµοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη και για τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει την επενδυτική απόφαση κατασκευής. Τέταρτο σε δυναµικότητα επαναεριοποίησης 4 εκατ. µετρικών τόνων είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει χωρητικότητα αποθήκευσης LNG 153.500 κυβικών µέτρων.

Στην εναρκτήρια οµιλία του στο ίδιο συνέδριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράµµισε πως στην Ελλάδα έχουµε κάνει σηµαντικές επενδύσεις στις υποδοµές για το φυσικό αέριο και το υγροποιηµένο αέριο (LNG) εδώ και πολλά χρόνια. «Θα ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς την Ελλάδα χωρίς πρόσβαση στο LNG και χωρίς την υποδοµή που το υποστηρίζει και κάνει εφικτή τη διανοµή του», τόνισε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπογράµµισε από το βήµα του συνεδρίου ότι ήδη οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη χώρα µας έχουν φθάσει φέτος τα 2,5 δισ. κυβικά µέτρα έναντι 0,7 πέρυσι, ενώ οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται µε την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαµενής στη Ρεβυθούσα, που αυξάνει τη δυναµικότητα του σταθµού κατά 65%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

H Eλλάδα βασική πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Οι παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης: Η Ευρώπη θα «εξάγει» blackouts για χρόνια

Goldman Sachs: Το φυσικό αέριο θα πέσει στα 85 δολάρια – Νέο ράλι το επόμενο καλοκαίρι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News