Green Economy Τρίτη 25/10/2022, 10:26
GREEN ECONOMY

Φυσικό Αέριο: Νέα προβλήματα στο πλαφόν εντοπίζει η Κομισιόν 

Φυσικό Αέριο: Νέα προβλήματα στο πλαφόν εντοπίζει η Κομισιόν 

Αντιμέτωποι με ένα δύσκολο πρόβλημα βρίσκονται οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συζητούν σήμερα τις τεχνικές λεπτομέρειες για το αν θα επιβληθεί τελικά πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τους υπουργούς Ενέργειας ότι ένα πλαφόν για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να επεκταθεί και στις χώρες εκτός της ΕΕ που είναι εισαγωγείς ενέργειας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία. 

Εναλλακτικά θα μπορούσε η ΕΕ να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε αυτές τις χώρες σε υψηλότερη τιμή από αυτή της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς, κάτι το οποίο απαγορεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με διάφορους εταίρους της ΕΕ, ανέφερε η ίδια πηγή. 

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ειδικό έγγραφο της Κομισιόν που συνοψίζει τα οφέλη και τα κόστη της επιβολής του πλαφόν. 

Τα ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, μετά από την συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για ένα νέο πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην Ενέργεια, οι υπουργοί έχουν ως στόχο να συμφωνήσουν στις τεχνικές λεπτομέρειες. 

Η πλειονότητα των χωρών απαιτεί ένα ευρύ ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού, αλλά μια μικρότερη ομάδα εθνών θέλει να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Για να τεθεί σε ισχύ, οποιοδήποτε ανώτατο όριο της ΕΕ θα πρέπει να προταθεί από την Επιτροπή και στη συνέχεια να λάβει έγκριση από τα κράτη μέλη.

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια διαδικασία θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες. Στο πρώτο βήμα, οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν κανονισμό που πρότεινε η επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου και να ανοίξουν το δρόμο για παρέμβαση στην αγορά, μια κίνηση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση που αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Σε αυτό το στάδιο, αναμένεται οι υπουργοί να τοποθετηθούν με βάση τις προτάσεις της επιτροπής, δίνοντάς τις κατευθύνσεις για να τις επεξεργασθεί και να τις εξελίξει. Στο ζήτημα του πλαφόν, εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να τηρήσει τις ισορροπίες προσπαθώντας να μην προκαλέσει όσους αντιδρούν και κυρίως τη Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό υποστηρικτών που τάσσονται υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμής το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τις αγορές ακόμη και εάν δεν χρειαστεί εν τέλει να τεθεί σε εφαρμογή, αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Σε εκείνο το σημείο, η Επιτροπή θα έχει την εντολή να υποβάλει ξεχωριστή πρόταση για τα ανώτατα όρια τιμών που θα σταλεί εκ νέου στα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν το δικαίωμα να την τροποποιήσουν. Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες και επιλογές είναι ελάχιστες, πολλοί διπλωμάτες λένε ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν και οι δύο τύποι ανώτατων ορίων τιμών ταυτόχρονα. Οποιοδήποτε τέτοιο όριο τιμής, πάντως, θα είναι προσωρινό, θα πρέπει να μην θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και να μην οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Το πρώτο crash test των υπουργών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Η Γερμανία αξιολογεί εάν μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για καταναλωτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News