Green Economy Παρασκευή 14/10/2022, 07:24
GREEN ECONOMY

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας: Το στοίχημα για τις ελληνικές βιομηχανίες

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας: Το στοίχημα για τις ελληνικές βιομηχανίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ερίζει για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο το βάρος αυτό στην Ελλάδα το έχουν επωμισθεί οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, αφού οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν εξαιρεθεί, ενώ τα νοικοκυριά ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, τον Σεπτέμβριο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα στην Ελλάδα η μείωση αυτή ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Χρύσα Λιάγγου στο ρεπορτάζ της στην εφημερίδα «Καθημερινή», οι ελληνικές βιομηχανίες δίνουν μάχη για μία θέση στη λίστα των εταιρειών που θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, με 103 βιομηχανικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους να διεκδικούν τον τίτλο της «σημαντικής βιομηχανίας». Οι φάκελοι των 103 συνολικά βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων το σύνολο της ενεργοβόρων υψηλής και μέσης τάσης, βρίσκονται από τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου) στα χέρια της ΡΑΕ. Η τελευταία θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης, με ασαφή και γενικά κριτήρια που έθεσε η Ε.Ε., στο πλαίσιο των εξαιρέσεων που συνοδεύουν το μέτρο της υποχρέωσης των κρατών-μελών να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, σε περίπτωση ευρωπαϊκού συναγερμού, κατά 15% το διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 7,5 τεραβατώρες και σχεδόν στο σύνολό του θα πρέπει να εξοικονομηθεί από τη βιομηχανία, αφού οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν εξαιρεθεί, ενώ τα νοικοκυριά ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών, όπως προαναφέρθηκε προηγουμένως. 

Η ΡΑΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και να ετοιμάσει τον κατάλογο των «σημαντικών βιομηχανιών» μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Αυτό που ουσιαστικά θα αποφασίσει η ΡΑΕ είναι σε ποιες βιομηχανίες θα μειωθούν τα φορτία κατά προτεραιότητα και ποιες θα προστατευθούν. Τα κριτήρια αξιολόγησης σκιαγράφησε με συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας. «Σίγουρα θα πρέπει να προστατευθούν βιομηχανίες οι οποίες θα υποστούν ζημίες σε περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου, θα καταστραφεί δηλαδή μεγάλο μέρος της παραγωγής τους ή και η ίδια η εγκατάστασή τους, κάτι που είναι μη αναστρέψιμο. Επίσης θα εξετάσουμε το μέγεθος της γενικότερης οικονομικής ζημίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία για την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομία της χώρας, καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας εξαγωγικών βιομηχανιών στη διεθνή αγορά», τόνισε.

Τις επιπτώσεις στην παραγωγή, στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα από τις περικοπές φορτίων επισημαίνει η ενεργοβόρα βιομηχανία υψηλής τάσης, η οποία είναι εκτεθειμένη στον διεθνή ανταγωνισμό και κινδυνεύει με εκτόξευση του κόστους ρεύματος μετά το τέλος του έτους που λήγουν οι συμβάσεις των σταθερών συμβολαίων με τη ΔΕΗ. «Δεν είναι βιώσιμο να μείνουμε εκτεθειμένοι στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς», αναφέρει εκπρόσωπος της βιομηχανίας στην «Κ», σημειώνοντας ότι η μόνη λύση είναι πλέον τα διμερή συμβόλαια με σταθερή τιμή με παραγωγούς ΑΠΕ ή και καθετοποιημένους παραγωγούς. Το εργαλείο αυτό ωστόσο έχει ακυρωθεί με την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και ο κλάδος ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την εξαίρεση από το πλαφόν της παραγωγής που δεσμεύεται με διμερή συμβόλαια. Αυτή είναι εξάλλου και η κατεύθυνση που δίνει η Ε.Ε. στον Κανονισμό, που προβλέπει πλαφόν στις διάφορες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (πλην φυσικού αερίου). Ο Κανονισμός ξεκαθαρίζει ότι το πλαφόν θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στα πραγματικά έσοδα που αποκομίζει από την αγορά κάθε παραγωγός. Αυτό γιατί το πραγματικό έσοδο του παραγωγού δεν είναι η τιμή που εισπράττει από την αγορά αλλά η προσυμφωνημένη τιμή με τον προμηθευτή ή τον μεγάλο καταναλωτή που έχει υπογράψει διμερές συμβόλαιο.

Πόσο έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας οι ευρωπαϊκές χώρες

Όπως αναφέρει με σημερινό του δημοσίευμα το Reuters, η συνολική κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο έπεσε χαμηλότερα του μέσου όρου για την περίοδο 2015/21, καθώς μειώθηκε κατά 4,3%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, το οποίο βασίστηκε στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη ακόμη κι από αυτήν στην κορύφωση της πανδημίας τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, όταν η παραγωγή των εργοστασίων σχεδόν είχε μηδενισθεί. 

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας: Το στοίχημα για τις ελληνικές βιομηχανίες-1

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και υποχρεωτικής κατά 5% τις ώρες αιχμής. 

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας: Το στοίχημα για τις ελληνικές βιομηχανίες-2

Η Ελλάδα στην τέταρτη θέση με τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης 

Μεμονωμένα ανά χώρα, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα κατά 7,6% είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Στις τρεις χώρες με μεγαλύτερη μείωση το ποσοστό αυτό είναι διψήφιο (Σλοβακία 14,5%, Λετονία 11,1%, Ολλανδία 10,4%). Για τις επόμενες δύο χώρες μετά την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά σχεδόν 2% (Σλοβενία 5,8%, Φινλανδία 5,7%) και πλέον του 2% για τις επόμενες δύο (Βέλγιο, Βουλγαρία 5,4%).

Σε μία χώρα η κατανάλωση ενέργειας παρέμεινε αμετάβλητη (Πολωνία), ενώ σε δύο χώρες η κατανάλωση αυξήθηκε (Κροατία 1%, Ελβετία 4%). 

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας: Το στοίχημα για τις ελληνικές βιομηχανίες-3

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Το όφελος της εξοικονόμησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

H Ελλάδα προτείνει Ευρωπαϊκό Ταμείο 80 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Ενεργειακό κόστος: Στην Ελλάδα το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News