Green Economy Πέμπτη 8/09/2022, 13:10
GREEN ECONOMY

Ελβετία: Μέχρι και φυλακή για όσους ανεβάζουν τον θερμοστάτη του καλοριφέρ

Ελβετία: Μέχρι και φυλακή για όσους ανεβάζουν τον θερμοστάτη του καλοριφέρ

Σχέδια επί χάρτου αναφορικά με την αντιμετώπιση της βαθύτερης ενεργειακής κρίσης που σκιαγραφείται στην Ευρώπη καταστρώνει η Ελβετία. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Blick η οποία επικαλείται εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, τον επερχόμενο χειμώνα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοσθεί το μέτρο της ανώτατης θερμοκρασίας στα σπίτια στους 19 βαθμούς Κελσίου και του νερού στους 60.

Σε περίπτωση που υπάρχουν παραβάτες θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο ύψους 30 ελβετικών φράγκων την ημέρα (σχεδόν 30 ευρώ). Ωστόσο αν οι παραβάτες συνεχίζουν να μην συμμορφώνονται, τότε η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της φυλάκισης. 

Όπως επισημαίνει ο Μάρκους Σπόρντλι, από την τσιμπίδα του νόμου δεν θα ξεφεύγουν ούτε οι επιχειρήσεις που δεν θα τηρούν τα εν λόγω μέτρα. 

Από την άλλη, το διοικητικό συμβούλιο της Ζυρίχης, της μεγαλύτερης πόλης και το οικονομικό κέντρο της Ελβετίας προχώρησε ήδη στην υιοθέτηση μέτρων. Στο πρώτο στάδιο των τεσσάρων φάσεων του σχεδιασμού της πόλης, θα κλείσει τον φωτισμό στα δημόσια κτίρια, ενώ απαιτεί να μειωθεί η θερμοκρασία στις εσωτερικές πισίνες. 

Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν τη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των δημόσιων κτιρίων, ακόμη και το κλείσιμο δικτύων για κάποιες ώρες. 

Να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελβετίας κατά 15%, με το ήμισυ εξ αυτού να προέρχεται από τη Ρωσία, πριν εισβάλει στην Ουκρανία. Στη χώρα ο ηλεκτρισμός παράγεται σε μεγάλο βαθμό από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και η κυβέρνηση χθες Τετάρτη ανακοίνωσε σχέδια για αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις τον επερχόμενο χειμώνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euroweeklynews, Blick, Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Προετοιμασία για τον χειμώνα: Φώτα, ζεστό νερό και σιντριβάνια κλείνουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες

Εξοικονόμηση ενέργειας: Δεν αρκεί να σβήσουν μερικά φώτα στις πόλεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News