Green Economy Δευτέρα 5/09/2022, 09:07
GREEN ECONOMY

Φυσικό αέριο: Στο τέλος του 2023 θα ξέρουμε για κοιτάσματα στην Κρήτη 

Φυσικό αέριο: Στο τέλος του 2023 θα ξέρουμε για κοιτάσματα στην Κρήτη 

Στο τέλος του 2023 θα υπάρχει μια εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων από τις έρευνες που πραγματοποιούνται στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, βάσει του αναβαθμισμένου προγράμματος ερευνών που έχουν υποβάλλει οι ExxonMobil – ΕΛΠΕ, μετά από την αποχώρηση της Total, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφανάτος στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας κατά την τελευταία διετία.

Η ExxonMobil απέκτησε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies. Στις ερευνητικές Κοινοπραξίες στις δύο περιοχές μετείχαν αρχικά οι ExxonMobil και ΤotalEnergies με ποσοστό από 40 % και τα Ελληνικά Πετρέλαια με το υπόλοιπο 20 %. Μετά την αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας η ExxonMobil απέκτησε το 70 % ενώ το ποσοστό των ΕΛΠΕ ανέβηκε στο 30 %. Στις περιοχές έρευνας εκκρεμεί η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Πρόκειται για περιοχές έκτασης 20,058.4 τετρ.χλμ (Δυτικά της Κρήτης) και 19,868.37 τετρ.χλμ (Νοτιοδυτικά της Κρήτης).

Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι τα σεισμικά δεν δίνουν την εικόνα των κοιτασμάτων με απόλυτη βεβαιότητα, ωστόσο δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή όχι. 

Ισχυρό ενδιαφέρον για τα offshore αιολικά 

Η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) όπως έχει μετονομαστεί πλέον η εταιρεία, έχει διευρύνει το ρόλο της αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό επιλογής χώρων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και τη διαχείριση των σχετικών δικαιωμάτων έρευνας. 

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παραληφθεί η προκαταρκτική μελέτη που έχει γίνει από το ΥΠΕΝ για τη χωροθέτηση των έργων, στο πλαίσιο έχουν προσδιορισθεί υποψήφιες θαλάσσιες ζώνες, αποκλείοντας ευαίσθητες περιοχές, όπως περιοχές τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, την ποιότητα και το μέγεθος των επενδυτών. Κατέληξε ότι έχει γίνει αξιολόγηση του αιολικού δυναμικού σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλου είδους προσκόμματα (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, διαδρομές πλοίων, τουριστική ανάπτυξη, αρχαιολογικό ενδιαφέρον) και το επόμενο διάστημα θα γίνουν επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News