Green Economy Δευτέρα 15/08/2022, 22:36
GREEN ECONOMY

Ο ΟΗΕ επέλεξε τον πρώην υπουργό της Γρενάδας ως επικεφαλής για το κλίμα

Ο ΟΗΕ επέλεξε τον πρώην υπουργό της Γρενάδας ως επικεφαλής για το κλίμα

Ο πρώην υπουργός Ανθεκτικότητας του Κλίματος της Γρενάδας Simon Stiell θα γίνει ο νέος επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Stiell θα αναλάβει ως Εκτελεστικός Γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το κλίμα στο COP27 στην Αίγυπτο. Θα αντικαταστήσει τη Μεξικανή διπλωμάτη Πατρίσια Εσπινόσα.

Ο Stiell υπηρέτησε για πέντε χρόνια ως υπουργός της Γρενάδας για την Ανθεκτικότητα στο Κλίμα και το Περιβάλλον μέχρι τον Ιούνιο του 2022 και προηγουμένως υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τον Stiell «πραγματικό πρωταθλητή για τη διαμόρφωση δημιουργικών προσεγγίσεων για τη συλλογική μας παγκόσμια απάντηση στην κλιματική κρίση».

Ο Stiell υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα, ζητώντας συχνά από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου να θέσουν πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και να προσφέρουν χρηματοδότηση που υποσχέθηκε σε ευάλωτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων μικρών νησιωτικών εθνών.

Αυτή η χρηματοδότηση είναι το κλειδί για την προετοιμασία για τις μελλοντικές κλιματικές επιπτώσεις, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι συχνότερες καταιγίδες και η ξηρασία.

Ο Stiell είχε πει σε συνέντευξή του πέρυσι στο Reuters ότι η ομάδα G20 των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου «παράγει το 80% των παγκόσμιων εκπομπών και αποτελεί το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Έχουν τον πλούτο και την τεχνολογία για να δράσουν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News