Green Economy Δευτέρα 8/11/2021, 16:44
GREEN ECONOMY

COP26: Ο ΥΠΕΞ που εμφανίστηκε με το νερό έως τα γόνατα

Μήνυμα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής

COP26: Ο ΥΠΕΞ που εμφανίστηκε με το νερό έως τα γόνατα

Σαφές μήνυμα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, ενός νησιωτικού κράτους στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτο στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας. 

Γι’ αυτό τον λόγο, ο Simon Kofe εμφανίστηκε – μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος- στη Σύνοδο COP26 του ΟΗΕ, μέσα στη θάλασσα, με το νερό να βρίσκεται έως τα γόνατά του. Ο υπουργός, μάλιστα, φορούσε κανονικά κοστούμι, ενώ μπροστά του βρισκόταν το μικρόφωνο και το πόντιουμ. 

Το Τουβαλού είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος, το οποίο βρίσκεται 2.500 μίλια νοτιοδυτικά της Χαβάη, στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει περίπου 12.000 κατοίκους και η οικονομία του βασίζεται στον τουρισμό και την αλιεία.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των επιστημόνων, έως το τέλος του αιώνα το νησιωτικό κράτος είναι πιθανό να βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν ήδη μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάθμη της θάλασσας στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό ανεβαίνει δύο έως τρεις φορές ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη η πρόβλεψη ότι πριν το 2100, η στάθμη του νερού θα έχει αυξηθεί από 0,5 έως 1,1 μέτρο. 

Η 26η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα διεξάγεται στη Γλασκόβη της Σκωτίας, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου. Στόχος είναι η εξεύρεση άμεσων απαντήσεων στο ερώτημα πώς θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τη μέση άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Πόσοι αστυνομικοί χρειάζονται για να συλλάβουν το κλιματικό χάος»

Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να σώσει τον πλανήτη με έδρα την Τουρκία

Η πόλη των 1.600 ετών που βουλιάζει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News