Green Economy Δευτέρα 25/07/2022, 12:06
GREEN ECONOMY

Τιμές ρεύματος: Επιδότηση 1,13 δισ. για να πέσουν στα 15 με 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Τιμές ρεύματος: Επιδότηση 1,13 δισ. για να πέσουν στα 15 με 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Τα 1,136 δισ. ευρώ θα φτάσει η συνολική επιδότηση των τιμολογιών ρεύματος για το μήνα Αύγουστο απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης των τιμών για όλους τους καταναλωτές και για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στόχος των επιδοτήσεων, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, είναι η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 λεπτών του ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν τα τιμολόγια τους για τον Αύγουστο με τις τιμές ανά κιλοβατώρα (σ.σ. πριν την επιδότηση) να κυμαίνονται στα επίπεδα των 0,48 με 0,55 ευρώ.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Στα 0,495Euro/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

«Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν την πραγματική τιμή κάθε κιλοβατώρας… Όλα είναι καθαρά και διαφανή», τόνισε ο κ. Σκρέκας, ενώ ολοκληρώνοντας την ανακοίνωση των επιδοτήσεων για τον Αύγουστο σημείωσε πως «σε συνεργασία με τη ΡΑΕ παρακολουθούμε στενά της διαμόρφωση των τιμών για να αποτρέψουμε αθέμιτες πρακτικές».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, για τον Αύγουστο: 

  • Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.
  • Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 100% της αύξησης.
  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφούμε έως και το 80% της ανατίμησης.  
  • Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.
  • Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh  ώστε να απορροφήσουμε έως και το 67% της αύξησης.
  • Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βαρύς χειμώνας με ένα κακό κι ένα χειρότερο σενάριο

Ενεργειακή κρίση: Τo Plan B είναι ακριβό, δύσκολο και χρονοβόρο

Κρίσιμο το α’ τρίμηνο του 2023 για την ενεργειακή επάρκεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News