Green Economy Τετάρτη 18/05/2022, 08:49
GREEN ECONOMY

Πινγκ πονγκ ΡΑΕ – ΥΠΕΝ για τα υπερέσοδα στο ρεύμα

Η οριστικοποίηση των υπερεσόδων δύσκολα θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου

Πινγκ πονγκ ΡΑΕ – ΥΠΕΝ για τα υπερέσοδα στο ρεύμα

Σε πινγκ πονγκ µεταξύ υπουργείου Ενέργειας και ΡΑΕ µε διαιτητή το Μαξίµου εξελίσσεται ο προσδιορισµός των «ουρανακατέβατων» κερδών της χονδρεµπορικής αγοράς ηλεκτρισµού. Σχεδόν δέκα ηµέρες µετά την παράδοση του πορίσµατος από τη ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ αυτό επεστράφη, σύµφωνα µε πληροφορίες, στον αποστολέα του, µε την «εντολή» να βγάλει ένα οριστικό νούµερο σχετικά µε τα επιπλέον υπερκέρδη κάθε εταιρείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, ουσιαστικά ο αρµόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας πετάει το µπαλάκι της απόφασης για το εάν θα αφαιρεθούν από τα συνολικά υπερέσοδα των 927,44 εκατ. ευρώ, που σύµφωνα µε το πόρισµα είχαν οι καθετοποιηµένες εταιρείες το διάστηµα Οκτώβριος 2021 Μάρτιος 2022 στη δραστηριότητα της παραγωγής, οι εκπτώσεις που παρείχαν στους πελάτες τους ως προµηθευτές και το κόστος των σταθερών τιµολογίων.

Το επίµαχο αυτό ζήτηµα από το οποίο η ΡΑΕ στο αρχικό της πόρισµα κρατάει αποστάσεις, ενηµερώνοντας µάλιστα τους αποδέκτες ότι η συµβατότητά του µε τους κανόνες ανταγωνισµού ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισµού, κατόπιν παραποµπής του από την ίδια, έχει δυσκολέψει την κυβέρνηση τόσο από πολιτικής όσο και από νοµικής άποψης. Πολιτικά, εάν αφαιρέσει τις εκπτώσεις και το κόστος των σταθερών τιµολογίων της ∆ΕΗ για παράδειγµα, εξανεµίζονται τα υπερέσοδά της που έχουν προσδιοριστεί στα 729 εκατ. ευρώ και περιορίζεται σηµαντικά το τελικό προς φορολόγηση ποσό, αφού τα υπερέσοδα της ∆ΕΗ καλύπτουν το 80% του συνόλου. Το τελικό ποσό θα περιοριστεί ακόµη περισσότερο, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αποδεχθούν µια διαφορετική µεταχείριση, µε αποτέλεσµα να εµφανιστεί µε «άδεια χέρια» τη στιγµή που έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για έσοδα από τη φορολόγηση του 90% των υπερεσόδων.

Η µη αφαίρεση των εκπτώσεων καταλήγει σε σηµαντική φορολογητέα βάση, συναντάει ωστόσο τις έντονες αντιδράσεις των µετόχων της ∆ΕΗ, κάποιοι εκ των οποίων φέρονται να έχουν θέσει «κόκκινες» γραµµές.

Οι ενστάσεις των παρόχων

Οι µέτοχοι των ιδιωτικών εταιρειών κάνουν τις πράξεις τους αναµένοντας από την κυβέρνηση µια ίση µεταχείριση µε τη ∆ΕΗ στο θέµα των εκπτώσεων και του κόστους σταθερών τιµολογίων. Παράλληλα όµως άρχισαν να στέλνουν στη ΡΑΕ υποµνήµατα µε τις παρατηρήσεις τους αφενός για τη µεθοδολογία υπολογισµού των υπερεσόδων και αφετέρου για σειρά παραλείψεων που αλλοιώνουν την πραγµατική εικόνα.

Οι ενστάσεις της Elpedison πέραν της αµφισβήτησης της µεθοδολογίας επικεντρώνονται σε παραλείψεις που συνδέονται µε διµερή συµβόλαια που έχει κάνει µε προµηθευτές, µεταξύ των οποίων και τη ∆ΕΗ. Τα περισσότερα από αυτά έχουν κλείσει από το 2019 και η συνολική ζηµία την εξεταζόµενη περίοδο της κρίσης που δεν έλαβε υπόψη της η ΡΑΕ, σύµφωνα µε πηγές της εταιρείας, φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό που εξανεµίζει τα υπερέσοδα των 50,92 εκατ. ευρώ που αναφέρονται στο πόρισµα.

Το υπόµνηµα της «Ηρων», που θα υποβληθεί στη ΡΑΕ µέσα στις επόµενες ηµέρες, περιλαµβάνει βασικές επισηµάνσεις ως προς τη µεθοδολογία που, όπως τονίζουν κύκλοι της εταιρείας, εφόσον γίνουν δεκτές θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα ως προς τα υπερέσοδα των 45,44 εκατ. ευρώ του πορίσµατος. Η εταιρεία θα εκφράσει και ενστάσεις ως προς την αξιοπιστία υπολογισµού των υπερεσόδων της µονάδας συνδυασµένου κύκλου που ήταν εκτός λειτουργίας την περίοδο Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021 µε την οποία η ΡΑΕ συγκρίνει τα έσοδα της περιόδου Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022, ενώ θίγει και συµπληρωµατικά θέµατα για τις µικρές µονάδες ανοιχτού κύκλου.

Oι αρµόδιες υπηρεσίες της Mytilineos µελετούν τώρα το πόρισµα και ανάλογα µε τα ευρήµατα θα κινηθούν, ενώ η ∆ΕΗ αναµένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον προσδιορισµό των υπερεσόδων, όπως θα αποτυπωθούν σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονοµικών.

Σε κάθε περίπτωση, µε την τροπή που έχουν πάρει τα πράγµατα, η οριστικοποίηση των υπερεσόδων δύσκολα θα ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ ήδη στη ΡΑΕ δόθηκε εντολή να διερευνήσει και τα υπερέσοδα του τριµήνου Απριλίου – Ιουνίου 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΡΑΕ: Από την κυβέρνηση η απόφαση για τα ποσά των κερδών που θα επιστραφούν 

ΥΠΕΝ: Τι ισχύει για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News