Green Economy Πέμπτη 12/05/2022, 17:47
GREEN ECONOMY

ΡΑΕ: Από την κυβέρνηση η απόφαση για τα ποσά των κερδών που θα επιστραφούν 

ΡΑΕ: Από την κυβέρνηση η απόφαση για τα ποσά των κερδών που θα επιστραφούν 

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει την τελική φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το πόρισμα της Αρχής αποτυπώνει με «δίκαιο και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο τον τρόπο την κερδοφορία των εταιρειών στην αγορά της ενέργειας». 

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει επαλήθευση των δεδομένων, αλλά η Αρχή δεν δέχεται αιχμές ότι δέχθηκε παρεμβάσεις, διότι ο τρόπος που εργάστηκε ήταν αποκλειστικά δικός της.«Εμείς αποτυπώσαμε όλα τα μεγέθη, προκειμένου η πολιτική ηγεσία να προβεί έπειτα στη φορολόγηση των κερδών που έχουν προκύψει», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.
 
«Η λειτουργία της αγοράς παράγει αυξημένα κέρδη στους παραγωγούς, γεγονός για το οποίο κληθήκαμε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να το τεκμηριώσουμε», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφερόμενος στην επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Απρίλιο του 2022. «Μας προβλημάτισε ένα θέμα που το συζητήσαμε και με τους ευρωπαίους, σε μια σύνοδο που έγινε πρόσφατα στο Παρίσι, για τη μεθοδολογία, αλλά πραγματικά είναι πολύ δύσκολο το θέμα του προσδιορισμού της κερδοφορίας. Θεωρώ ότι τα στελέχη της Αρχής κάναμε μια δουλειά την οποία χαρακτηρίζουμε άρτια τεχνοκρατικά. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄αυτό που έχουμε κάνει. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να του αποδείξουμε τη μεθοδολογία, τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει και είναι δίκαιοι υπολογισμοί, όπως εκφράζει τον χαρακτήρα και τον ρόλο μας», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι από τα οικονομικά αποτελέσματα που αφορούν το σύνολο του έτους, φαίνεται πως «όντως, η δραστηριότητα παραγωγής παρουσιάζει κέρδη, η δραστηριότητα της προμήθειας στη λιανική παρουσιάζει ζημίες». 

Όπως εξάλλου επισήμανε, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν και δαπάνες που δεν αφορούν τη λειτουργία της αγοράς, περιλαμβάνουν αποσβέσεις, έξοδα διοίκησης, το χρηματοοικονομικό κόστος και λοιπές δραστηριότητες που δεν αποτυπώνουν την αυξημένη κερδοφορία, από τη δραστηριότητα της αγοράς, η ΡΑΕ ανέπτυξε μεθοδολογία, που «κρύβει σημαντικό όγκο δουλειάς» και η οποία μεθοδολογία κατέληξε ότι «η κερδοφορία των παραγωγών, κατά τους έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και το Μάρτιο του 2022, ήταν λίγο πάνω από 920 εκατομμύρια, με τις δραστηριότητες παραγωγής». Ταυτόχρονα όμως, όπως σημείωσε, «προκειμένου να είναι δίκαιοι οι υπολογισμοί της ΡΑΕ, αποτυπώθηκαν και οι εκπτώσεις που έχουν αποδοθεί από τους καθετοποιημένους παίκτες». Για να γίνει αυτό, ζητήθηκαν στοιχεία από τους συμμετέχοντες. Η ΔΕΗ απάντησε ότι έχει δώσει 335 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις, υπό την έννοια των σταθερών συμβολαίων.
 
Σε σχέση με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, ο κ. Δαγούμας επισήμανε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ACER (Ευρωπαίος Ρυθμιστής), τρεις φορές έχει αναφέρει ότι δεν έχουν προκύψει προβλήματα χειραγώγησης τιμών, στις χώρες της ΕΕ. Προβλήματα χειραγώγησης τιμών, όπως υπογράμμισε και ο κ. Δαγούμας, δεν έχουν προκύψει ούτε και από τη ΡΑΕ, «αυτό το οποίο όμως προκύπτει είναι ότι η λειτουργία της αγοράς, με αυτές τις πολύ ακραίες τιμές φυσικού αερίου, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα κέρδη στην παραγωγή, τα οποία αποτυπώνει με λεπτομέρεια η Αρχή».
 
«Η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές λειτουργούν, παράγουν, λόγω των ακραίων διεθνών τιμών, αυξημένα έσοδα στους παραγωγούς, τα οποία αποτυπώνονται και δύναται η πολιτεία, με φορολογική πολιτική να τα πάρει προς όφελος των καταναλωτών», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ που αναφέρθηκε στη ρήτρα αναπροσαρμογής, λέγοντας ότι είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι μια «καθαρά επιχειρηματική απόφαση» και προβλέπεται από τον Κώδικα Προμήθειας από το 2013.
 
Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αμφισβητήσει ευθέως και την ανεξαρτησία της ΡΑΕ και τον υπολογισμό της για τα κέρδη των εταιρειών, που δεν είναι, όπως τόνισαν, μόνο αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης, αποτέλεσμα της κυβερνητικής απραξίας που κάλυψε για κρίσιμη χρονική περίοδο την ασύδοτη δράση του καρτέλ στην ενέργεια, που έφερε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αντιμέτωπους με την αδυναμία εξόφλησης των πανάκριβων λογαριασμών ρεύματος.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης: 

Πόρισμα ΡΑΕ: Δύσκολη η εξίσωση για τα υπερκέρδη στην ενέργεια 

ΥΠΕΝ: Τι ισχύει για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα κέρδη στην ενέργεια – Τι περιλαμβάνει το πόρισμα της ΡΑΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News