Green Economy Δευτέρα 9/05/2022, 15:21
GREEN ECONOMY

Τιμές ρεύματος: Πόσα θα πληρώσουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο για μια κιλοβατώρα

Τιμές ρεύματος: Πόσα θα πληρώσουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο για μια κιλοβατώρα

Τα αναδρομικά μπορούν να περιμένουν. Διότι αυτό που θα έρθει γρηγορότερα, ειδικά σε όσους πληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια με τον μήνα, είναι ο επόμενος λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τον Μάιο, εγκαινιάζεται το νέο σύστημα υπολογισμού επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος θα μας καλύψει και για τον Ιούνιο. Έχει δύο βασικές διαφορές σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πρώτον, επιδοτούνται και οι καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 300 Kwh ανά μήνα ενώ για πρώτη φορά μέσα στο 2022 επιδοτούνται και οι δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες. Βέβαια, δεν ισχύει για όλους η ίδια επιδότηση. Τα εξοχικά επιδοτούνται λιγότερο από τις κύριες κατοικίες και αυτοί που έχουν μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτούνται λιγότερο από αυτούς που έχουν μικρή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τι θα είναι οριζόντιο; Μόνο η επιβάρυνση από τη λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής».

Τον Μάιο, οι καταναλώσεις ρεύματος είναι μειωμένες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αυτό θα συμβάλλει στο να μειωθούν οι λογαριασμοί. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από την κατανάλωση και τη χρήση του ακινήτου.

1.      Κύρια κατοικία

Για κατανάλωση 150 κιλοβατωρών, ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει στα 30,5 ευρώ μετά την επιδότηση η οποία θα ανέλθει στα 30,75 ευρώ και θα αντισταθμίσει σχεδόν ολόκληρη τη ρήτρα αναπροσαρμογής που θα διαμορφωθεί περίπου στα 36 ευρώ. Για 310 κιλοβατώρες, η χρέωση θα φτάσει στα 68,4 ευρώ και η κάθε κιλοβατώρα θα κοστίζει 0,22 ευρώ. Και αν η κατανάλωση ανέβει στις 500 κιλοβατώρες, η χρέωση θα ανέβει στα 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

2.      Δευτερεύουσα κατοικία

Στις δευτερεύουσες κατοικίες, η επιδότηση είναι οριζόντια οπότε ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν η εταιρεία τον χρεώνει με περίπου 8 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος, το τελικό κόστος θα διαμορφωθεί περίπου στα 30 λεπτά ανεξαρτήτως χρέωσης. Έτσι, οι 300 κιλοβατώρες θα κοστίζουν περίπου 91 ευρώ και οι 600 κιλοβατώρες περίπου 180 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, το αντίτιμο που εισπράττει η εταιρεία και φυσικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής. 

Διαβάστε επίσης: 

Ρεύμα: Πόσα χρήματα θα πάρετε επιστροφή – Παραδείγματα

Επιδότηση ρεύματος: Τι θα γίνει με τα εξοχικά

Μέτρα για το ρεύμα: Βήμα-βήμα η διαδικασία της επιστροφής χρημάτων – Παραδείγματα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News