GREEN ECONOMY

Πώς «καθάρισε» η Τήλος από τα απόβλητα

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos

Πώς «καθάρισε» η Τήλος από τα απόβλητα

Τους δημόσιους κάδους και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) έχει καταργήσει η Τήλος που υιοθέτησε το Just Go Zero Tilos. Πρόκειται για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων που έχει αναπτύξει η εταιρεία Polygreen και περιλαμβάνει τη συλλογή πόρτα-πόρτα αποβλήτων και την πλήρη αξιοποίησή τους. Τα απόβλητα αυτά αφορούν συνολικά 25 ροές Πλαστικά, χαρτί συσκευασίας, έντυπο χαρτί, αλουμίνιο, τετραπάκ, μεταλλικά δοχεία, αποτσίγαρα, κάψουλες καφέ, μαγειρικό λάδι, σπρέι, λαμπτήρες, γυαλί, τόνερ, μπαταρίες, καπάκια PP, συσκευασίες φαρμάκων, φελιζόλ, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, οργανικά, μη ανακυκλώσιμα, πάνες, αντικείμενα για επαναχρησιμοποίηση και ξύλινη συσκευασία).

Το Just Go Zero Tilos παρουσιάστηκε, χθες, για πρώτη φορά σε ειδική εκδήλωση στην Τήλο, όπου το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.

Στο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την Polygreen σε συνεργασία με τον Δήμο Τήλου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απασχολούνται 10 άτομα. Επιτρέπει την ανάκτηση και κομποστοποίηση του 85% των υλικών των αποβλήτων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το νέο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας – 3Κ, που αντικατέστησε τον παλιό ΧΥΤΑ του νησιού, όπου μεταφέρονται τα απόβλητα για να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία τους για την περαιτέρω κυκλική τους διαχείριση.

Πώς λειτουργεί

Για την επιτυχή υλοποίηση του έργου καθοριστικής σημασίας είναι η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και των επιχειρήσεων που συλλέγουν τα απόβλητα.

Με τη σωστή διαλογή των αποβλήτων στην πηγή να είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία του προγράμματος, έχουν διατεθεί σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση της Τήλου, περισσότερες από 500 ειδικές τσάντες. Μέσω αυτών γίνεται η συλλογή των διαχωρισμένων αποβλήτων πόρτα-πόρτα σε προκαθορισμένες ημέρες και εντατικοποιούνται τη θερινή περίοδο που αυξάνονται δραστικά οι επισκέπτες στο νησί.

Στη συνέχεια τα απόβλητα μεταφέρονται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας που αντικατέστησε τον ΧΥΤΑ και εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα και τεχνολογικές εφαρμογές. Εκεί γίνεται η περαιτέρω διαλογή και προετοιμασία των αποβλήτων για ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή ενεργειακή αξιοποίηση.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τροφοδοτείται με δεδομένα από όλα τα στάδια της διαχείρισης, όπως τον όγκο τον αποβλήτων που συλλέγονται ανά ρεύμα και ανά νοικοκυριό αλλά και τον όγκο των αποβλήτων που αξιοποιούνται ανά ρεύμα μέσα από ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αποστείρωση κλπ. Μέσα από την πλατφόρμα, κάτοικοι και επιχειρήσεις μπορούν να ιχνηλατούν την πορεία των αποβλήτων που παράγουν και να γνωρίζουν την ακριβή ποσότητα που ανακυκλώνουν, ανά ρεύμα, σε πραγματικό χρόνο.

Το Just Go Zero Tilos προβλέπει επίσης την αξιοποίηση ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, όπως παλιές συσκευές ή μικρά έπιπλα, τα οποία μεταφέρονται στο νέο κέντρο δημιουργικής αξιοποίησης υλικών για να επισκευαστούν ή να γίνουν πρώτη ύλη για καλλιτεχνική δημιουργία.

«Στην Τήλο εγκαινιάζουμε τον πολιτισμό που θα ονομαστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος  ως πολιτισμός των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Ενός πολιτισμού με 100% εκτροπή από ταφή, πλήρη κυκλική διαχείριση όλων των υλικών και, το πιο σημαντικό, μια εντελώς νέα αντίληψη ζωής, στον  οποίον η έννοια του απόβλητου θα συναντιέται μόνο σε μουσειακούς χώρους» σημείωσε ο ιδρυτής της Polygreen Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος.

«Με το Just Go Zero Tilos, που έρχεται σε συνέχεια του ευρωπαϊκού έργου για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, η Τήλος γίνεται παράδειγμα εφαρμογής πράσινης καινοτομίας και αποκομίζει πολλαπλά οφέλη: Καθαρότερο περιβάλλον που βοηθά κατοίκους και επιχειρήσεις να ζουν μια καλύτερη καθημερινότητα και μεγαλύτερη απήχηση ως σύγχρονος διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός, όπου η βιωσιμότητα μετατρέπεται σε συγκριτικό πλεονέκτημα και προσελκύει περισσότερους επισκέπτες με περιβαλλοντική συνείδηση» σημείωσε ο Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά – Αλιφέρη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, o Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius.

Διαβάστε επίσης: 

Σκρέκας: Τήλος, το ελληνικό νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News