Κυβέρνηση: Αντεπίθεση για την ενέργεια
Συγκεκριμένες απαντήσεις στη συνεχή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια δίνει η κυβέρνηση, βάζοντας το θέμα της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης στην πραγματική του, όπως τονίζει, διάσταση. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος τις επάλληλες διεθνείς κρίσεις στην ενέργεια, στο κλίμα και τα καταναλωτικά αγαθά, προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε ένα κλίμα αστάθειας και αμφισβήτησης». Συγκεκριμένα, για το θέμα της μεγάλης ακρίβειας η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης έχει ως εξής:
• Πρώτον, η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκή και εισαγόμενη, μια και η Ε.Ε. δεν είναι ενεργειακά αυτάρκης, οπότε και η παρέμβασή της στην προσπάθεια συμπίεσης των τιμών είναι ανεπαρκής. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, μεμονωμένα, ως μικρή αγορά ενέργειας, δεν διαθέτει από μόνη της μεγάλη δυνατότητα επηρεασμού των τιμών που αγοράζουμε το φυσικό αέριο και δεν έχει τρόπους να σταματήσει το ράλι τιμών.
• Δεύτερον, υπάρχει ο «μύθος» του λιγνίτη. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη έχει γίνει μόνο σε όσα εργοστάσια είχε ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπάρχει όμως και ο «μύθος» του φθηνού λιγνίτη. Το ρεύμα από λιγνίτη δεν είναι φθηνότερο εξαιτίας της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. «Τον Δεκέμβριο, που οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο υψηλότερο σημείο, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη», είπε ο κ. Οικονόμου. Η απεξάρτηση άλλωστε από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για όλη την Ε.Ε. και όλες οι χώρες συμμορφώνονται? ακόμα και η Γερμανία, στην οποία έχουν κλείσει πολλές μονάδες λιγνίτη και πυρηνικά εργοστάσια. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν μετ’ επιτάσεως, πως αν επιμέναμε στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη θα πληρώναμε τελικά το ρεύμα ακριβότερα από ό,τι σήμερα. Από το Μαξίμου μάλιστα κάνουν και έναν παραλληλισμό, λέγοντας πως η παραφιλολογία περί λιγνίτη είναι αντίστοιχη των μυθολογιών του 2015 για έξοδο από το ευρώ, παράλληλο σύστημα πληρωμών και δάνεια από τρίτες χώρες.
Η ΔΕΗ
• Τρίτον, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό για την κυβέρνηση, είναι η μεταρρύθμιση που έγινε στη ΔΕΗ. Το 2019 η ΔΕΗ έμεινε ουσιαστικά ανοχύρωτη, λόγω της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα «βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης που της επιτρέπει, στα όρια του διεθνούς νομίμου, να συμπιέζει τις τιμές όσο γίνεται». Με απλά λόγια, από την κυβέρνηση λένε πως αν η ΔΕΗ δεν είχε ανακάμψει βάσει του σχεδίου της, θα είχαμε ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και τον κίνδυνο πολλών μπλακ άουτ. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση πως η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το μείζον πρόβλημα που υπάρχει με την εκτόξευση των τιμών, αλλά η επιχειρηματολογία είναι για να καταδείξει πως η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη. «Η 7η φθηνότερη τιμή στη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27 δεν είναι πανάκεια, ούτε όμως είναι κάτι αμελητέο, αλλά είναι αποτέλεσμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σχεδιασμού και δυνατοτήτων που έχουμε εξαιτίας της πολιτικής και του σχεδίου που εφαρμόσαμε», είπε ο κ. Οικονόμου, δηλώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει και άλλες «πολιτικές προστασίας» της κοινωνίας, «δίχως φυσικά να διασαλεύουμε τη γενικότερη ευστάθεια και την προοπτική της χώρας».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News