Green Economy Πέμπτη 10/02/2022, 13:58
QUALITY NET FOUNDATION

Οι 31 πιο βιώσιμες ελληνικές εταιρείες για το 2022

Οι 31 πιο βιώσιμες ελληνικές εταιρείες για το 2022

Τις 31 πιο βιώσιμες εταιρείες της Ελλάδας ανέδειξε το QualityNet Foundation, οι οποίες διαμορφώνουν τον επιχειρηματικό χάρτη της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα. Στην εκδήλωσε που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συνεργασία του German Council of Sustainable Development, διακρίθηκαν οι εξής εταιρείες:

ALUMIL, BAYER ΕΛΛΑΣ, Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ELVALHALCOR, ENEL, ENERGEAN, EUROBANK, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, GENESIS PHARMA, IMERYS, INTERAMERICAN, LAMDA DEVELOPMENT, LIDL ΕΛΛΑΣ, MAILLIS METALS, ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, MITSIS HOTELS, MOTOR OIL, MSD, Όμιλος MYTILINEOS, NESTLE ΕΛΛΑΣ, ΟΛΠ, Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, Όμιλος ΟΤΕ, Όμιλος QUEST, Όμιλος ΟΦΕΤ, POLYECO, Όμιλος ΤΙΤΑΝ, TOYOTA ΕΛΛΑΣ, WIND, Όμιλος ΥΓΕΙΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στην στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων καθώς και η αποτελεσματική εφαρμογή των κριτηρίων ESG ως κεντρικού μοχλού του επιχειρηματικού μετασχηματισμού έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που διαμορφώνει το νέο πλαίσιο αναφοράς για τις επενδυτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις.

Η αναγνώριση της διακυβέρνησης ως ο κύριος παράγοντας μετασχηματισμού των επιχειρήσεων καθώς και η καίρια συμβολή του ελληνικού κώδικα βιωσιμότητας ως χρήσιμο εργαλείο για την προετοιμασία υιοθέτησης στρατηγικών βιωσιμότητας και της υποστήριξης τους στην υιοθέτηση των ESG κριτηρίων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ήταν μερικά από τα βασικά μηνύματα της σχετικής εκδήλωσης.

Η Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος του QualityNet επεσήμανε στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Καλωσορίζω στην ετήσια Λίστα των The Most Sustainable Companies in Greece 2022, τις 31 εταιρίες πρότυπα που  διαμορφώνουν την χάρτα της βιώσιμής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Είναι οι ηγέτιδες επιχειρήσεις που δημιουργούν αξία, λειτουργούν με ξεκάθαρο όραμα και σκοπό, που εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι οι επιχειρήσεις αυτές που υποστηρίζουν την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και τη  Πράσινη Ανάπτυξη στην Ελλάδα αποτελώντας Πρεσβευτές του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας στο εξωτερικό».

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά «Συγχαίρω, θερμά τις ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού “Most Sustainable Companies in Greece”. Με την επιτυχή ενσωμάτωση αρχών βιωσιμότητας στην στρατηγική τους συμβάλλουν παραγωγικά στη μετάβαση της οικονομίας μας προς την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και επενδύουν στη δική τους μακροπρόθεσμη οικονομική αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες του Quality Net Foundation για ανάπτυξη του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας και του Sustainability Performance Directory, του Επιχειρηματικού Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελούν –συνολικά- παράγοντες προώθησης ενός σύγχρονου μοντέλου υπεύθυνης και αποδοτικής εταιρικής διακυβέρνησης». 

Η Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Πρόεδρος της Ανώτατης Κριτικής Επιτροπής σημείωσε «Η ανάδειξη των εταιρειών που διακρίθηκαν και φέτος, μας δίνει το ενθαρρυντικό μήνυμα ότι το ελληνικό επιχειρείν, όσο και αν δοκιμάστηκε, είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και τις σύγχρονες προκλήσεις, ισότιμα με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν, ακόμη, ότι μπορούμε, με ασφάλεια να ανταποκριθούμε στους σύγχρονους όρους του επιχειρείν. Οι οικονομικοί δείκτες και οι αποδόσεις δεν θα χάσουν τη σημασία τους, αλλά θα αξιολογούνται πλέον στη βάση της βιωσιμότητας, που ανάγεται σε κυρίαρχο κριτήριο για το μέλλον των επιχειρήσεων». 

Ενώ κορυφαίοι παράγοντες της επιχειρηματικής σκηνής καταθέτουν τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου που διαμορφώνεται για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Management Board της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) υπογράμμισε «Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία- Διακυβέρνηση) και η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον με όρους ESG είναι πλέον μονόδρομος, δεδομένης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των κεφαλαίων που θα διατεθούν για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και την στροφή σε οικονομικές δραστηριότητες που ενσωματώνουν την βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί επομένως πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία και στον μετασχηματισμό τους ώστε να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο». Ενώ ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ υπογραμμίζει «Μέσω ESG οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν πρόσβαση σε νέες αγορές, να διευκολύνουν τη συμμόρφωση στο ρυθμιστικό πλαίσιο, να αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων τους, αλλά και να αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια. Τα κριτήρια ESG στην ουσία αφορούν την επανατοποθέτηση της επιχειρηματικότητας σε ένα νέο άξονα που είναι πέρα και πάνω από την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Θέλουμε να πετύχουμε – να ανέβουν στο άρμα του ESG όσες το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανάμεσα στις πιο βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα για το 2022

ΟΛΠ: Ανάμεσα στις πιο βιώσιμες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News