Green Economy Σάββατο 2/10/2021, 20:46
GREEN ECONOMY

Καλιφόρνια: Κλείνει και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο παρά τα blackout

Καλιφόρνια: Κλείνει και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο παρά τα blackout

Η Καλιφόρνια δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων της. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο το 2020, χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω των συναπτών blackouts, καθώς ο καύσωνας δημιούργησε πρωτοφανή ανάγκη για ρεύμα, η οποία και γονάτισε το δίκτυο της αμερικανικής πολιτείας.

Η αρμόδια αρχή στην Καλιφόρνια στέλνει ειδοποιήσεις ανά διαστήματα στους κατοίκους της Καλιφόρνια, ώστε να μειώσουν την κατανάλωσή τους σε ώρες χαμηλής ζήτησης, συνήθως μετά τις 9 το βράδυ. Το 2020 έστειλε συνολικά 5 τέτοιου είδους ειδοποιήσεις και μέχρι στιγμής το 2021 έχει ήδη στείλει 8. 

Ενδεικτικά, πριν από μερικές ημέρες στα μέσα Σεπτεμβρίου, η αρμόδια αρχή Independent System Operator έστειλε ειδοποίηση «Καλιφόρνια, ας συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη ροή της ηλεκτροδότησης», προτείνοντας τέσσερις τρόπους για μείωση της κατανάλωσης. Μεταξύ αυτών ήταν ο καθορισμός του θερμοστάτη σε μέση θερμοκρασία, η αποφυγή χρήσης μεγάλων συσκευών, η χρήση ανεμιστήρων, ενώ επίσης πρότεινε στους κατοίκους να κλείσουν όσα φώτα δεν χρησιμοποιούν.

Σύντομα, όμως, πρόεκειται να κλείσει και το τελευταίο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, το οποίο εδώ και μία περίπου δεκαετία επιχειρεί να σταματήσει τη δραστηριότητά του. Ειδικότερα, η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου Diablo Canyon για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα θα λήξει το Νοέμβριο του 2024, ενώ για το δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα τον Αύγουστο του 2025.

Όταν σταματήσει να λειτουργεί, θα διακοπεί εντελώς η παροχή πυρηνικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, η οποία έχει άμεση ανάγκη για νέες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, το Diablo Canyon παράγει περίπου 9% της ενέργειας που καταναλώνει η αμερικανική πολιτεία. Το 37% προέρχεται από φυσικό αέριο, το 33% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 13,5% από υδροηλεκτρική ενέργεια και το 3% από άνθρακα.

«Καθαρές» μορφές ενέργειας

Η Καλιφόρνια έχει επανειλημμένως υπερασπιστεί την ενίσχυση των «καθαρών» μορφών ενέργειας. Ενδεικτικά, το 2018 η πολιτεία θεσμοθέτησε την πλήρη κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από τον άνθρακα μέχρι το 2045. Το οξύμωρο είναι ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί επίσης «καθαρή» μορφή ενέργειας, με την έννοια ότι δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, αφενός διότι η Καλιφόρνια είναι η «πολιτεία των σεισμών» και συνεπώς οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν για τυχόν πυρηνικά ατυχήματα, αφετέρου, διότι πολλές τοπικές οργανώσεις αρνούνται να χρησιμοποιήσουν πυρηνική ενέργεια, εξαπλώνοντας την αρνητική στάση απέναντι σε αυτή την ενεργειακή πηγή. Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια απαιτεί πολύ υψηλότερα κεφάλαια, ιδίως για την εξασφάλιση της απαραίτητης τεχνολογίας και για τη λήψη των μέτρων ασφαλείας, ενώ επίσης, προωθείται περισσότερο στην Καλιφόρνια η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News