Green Economy Παρασκευή 10/09/2021, 22:00
ΑΝΕΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Rystad Energy: Στα ύψη οι τιμές των ηλιακών πάνελ – Απειλείται η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Rystad Energy: Στα ύψη οι τιμές των ηλιακών πάνελ – Απειλείται η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Οι αυξανόμενες τιμές των ηλιακών πάνελ απειλούν να επιβραδύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς την καθαρή ενέργεια, κάτι που είναι άκρως αναγκαίo για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση της Rystad Energy. 

Oι τιμές ηλιακών πάνελ έχουν αυξηθεί 16% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο αυξημένο κόστος πρώτων υλών, της πολυσιλικόνης και του αργύρου. Οι αυξήσεις έχουν κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο από τις ελλείψεις που έχουν ωθήσει τις τιμές πρώτων υλών στα ύψη. 

Οι υψηλότερες τιμές αναμένεται να περιορίσουν τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης για τα επόμενα έτη και ενδεχομένως μπορεί να εμποδίσουν στους προμηθευτές να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα. Η βιομηχανία είναι σε θέση να κατασκευάζει ετησίως ηλιακά πάνελ 330 γιγαβάτ όμως η ποσότητα αυτή θα πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 1.200 γιγαβάτ έως το 2035 προκειμένου να μπορέσει ο πλανήτης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με την παραγωγική δυναμικότητα όμως να έχουν περιοριστεί στο 58% των επιπέδων του 2020, οι κατασκευστές δεν έχουν και πολλά κίνητρα αυτή τη στιγμή για να κατασκευάζουν νέα εργοστάσια. 

«Η αγορά ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το υψηλό κόστος έτσι ώστε να καλύψει τους στόχους του πλανήτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς οι κατασκευαστές βλέπουν τώρα την χρήση των ηλιακών πάνελ να μειώνεται λόγω αυξημένου κόστους και Covid-19 – μία αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις αναγκαίες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας», αναφέρεται στην έκθεση της Rystad. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News