Green Economy Σάββατο 5/12/2020, 18:14
GREEN ECONOMY

Κλιματική Αλλαγή: Πλήττει περισσότερο την τρίτη ηλικία και την οικονομία

Έρευνα στο περιοδικό Lancet Countdown

Κλιματική Αλλαγή: Πλήττει περισσότερο την τρίτη ηλικία και την οικονομία

Καθός πλανήτης γίνεται θερμότερος και τα κύματα καύσωνα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία, αυτοί που πραγματικά καθίστανται πιο ευάλωτοι στην Κλιματική Αλλαγή είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα, άλλωστε, καταλήγει επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet Countdown και η οποία αφορά τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην παγκόσμια υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 καταγράφηκαν περίπου 296.000 θάνατοι ηλικιωμένων, οι οποίοι συνδέονταν είτε άμεσα είτε έμμεσα με το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

Μάλιστα, ο μέσος όρος των συγκεκριμένων θανάτων για την περίοδο 2014 – 2018 αποδεικνύεται κατά 54% υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2000 – 2004. 

Οι περισσότεροι θάνατοι, ως απόρροια των ακραίων καιρικών φαινομένων, σημειώνονται σε χώρες, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Γερμανία. 

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Η Κλιματική Αλλαγή, ωστόσο, δεν αποδεικνύεται θανατηφόρα μόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, η οποία χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Κι αυτό, διότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι κλάδοι της οικονομίας, οι οποίοι συνδέονται με δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, είναι σαφώς πιο ευάλωτοι στις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες σε σχέση με κάθε άλλον τομέα. 

Μόνο στην Ινδία, ενδεικτικά, στα αντίξοα καιρικά φαινόμενα οφείλεται περίπου το 40% των χαμένων ωρών εργασίας, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ετήσια ζημιά αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε με τη συμμετοχή 120 ειδικών από τουλάχιστον 35 διαφορετικά επιστημονικά ιδρύματα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News