Green Economy Πέμπτη 12/08/2021, 09:50
GREEN ECONOMY

Morgan Stanley: Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά και την επιθυμία για παιδιά

Morgan Stanley: Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά και την επιθυμία για παιδιά

Για ένα «συνεχώς αυξανόμενο κίνημα» ανθρώπων, που αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά εξαιτίας των φόβων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κάνει λόγο η Morgan Stanley. Σε σημείωμά της προς τους επενδυτές επισημαίνει μάλιστα ότι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα ποσοστά γονιμότητας αυξάνεται ταχύτερα από κάθε άλλου παράγοντα. 

Ορισμένοι αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά από φόβο ότι η αύξηση του πληθυσμού θα πολλαπλασιάσει και τις πιέσεις στο περιβάλλον. Άλλοι πάλι ανησυχούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους. 

«Τα τελευταία χρόνια το κλίμα έχει σαφώς διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να μη θέλουμε να κάνουμε παιδιά» λέει ο Ντάνιελ στο CNBC. Δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το επίθετό του γιατί φοβήθηκε πως θα γίνει «στόχος» στα social media από ανθρώπους που διαφωνούν με τις θέσεις του. 

Η Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή  (IPCC) σε μία δραματική προειδοποίηση κάλεσε κυβερνήσεις και πολίτες να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή. Περιμένει ολοένα και πιο συχνά καιρικά φαινόμενα και άνοδο των υδάτων έως και 2 μέτρα, που θα μπορούσε να σβήσει νησιωτικές χώρες από τον χάρτη. 

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley έρευνες γνώμης, ακαδημαϊκές μελέτες και δεδομένα της Google αποκαλύπτουν ότι η κλιματική αλλαγή άμεσα και έμμεσα επιταχύνει την πτώση των ποσοστών γονιμότητας. Ερευνητές του UCLA σε πρόσφατη μελέτη τους έδειξαν ότι ο αριθμός των γεννήσεων στις ΗΠΑ υποχωρεί στους εννέα μήνες που ακολουθούν έναν ακραίο καύσωνα. Μελέτη σε 18.000 ζευγάρια στην Κίνα πέρυσι έδειξε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή και ειδικά η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αύξηση 20% στις πιθανότητες χαμηλής γονιμότητας.

Όσοι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά για να μην επιδεινωθούν οι συνθήκες στο περιβάλλον επικαλούνται μεταξύ άλλων σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο IOPscience το 2017 και έδειξε ότι με ένα λιγότερο παιδί ανά οικογένεια θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 58,6 μετρικούς τόνους οι εκπομπές άνθρακα ετησίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Παρόλα αυτά οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης έχουν επισημάνει πως η μείωση του πληθυσμού δεν είναι η λύση στην κλιματική κρίση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News